90% от средствата по ОП „Конкурентоспособност” усвоени

90% от средствата по ОП „Конкурентоспособност” усвоени
За тази година са договорени проекти на обща стойност 325 млн.евро. В процес на оценка са проекти на стойност 253 млн.евро. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Към края на август 90% от ресурса на Оперативна програма „Конкурентоспособност" е отворен за кандидатстване или вече е договорен и разплатен, заяви Кирил Гератлиев, главен директор в „Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Пред БТА Гератлиев уточни, че ресурсът на програмата е 1.162 млрд. евро.

„Общо 311 млн. евро са разплатени по всички сключени договори по програмата, в това число и по инициативата „Джереми", каза експертът.

Това е 27 на сто от общата стойност на оперативната програма. Без средствата по „Джереми" процентът пада на 14, което означава, че реално в бизнеса са постъпили 111 млн.евро.

За тази година са договорени проекти на обща стойност 325 млн.евро. В процес на оценка са проекти на стойност 253 млн.евро.

„Към момента са сключени над 1 800 договора по програмата. До края на тази година ще бъдат сключени още около 300 и в навечерието на новата 2013 г. ще имаме 2 100 договора”, посочи Кирил Гератлиев.

По думите му това, което остава, са средствата, предназначени за „София Тех Парк" в размер на 50 млн.евро, за изграждането на газовата връзка със Сърбия на същата стойност и малка грантова схема за научно-изследователските организации.

„Концентрирахме се върху договаряне на средствата за технологична модернизация и на системи за управление на качеството, както и в схемите по приоритетна ос 1”, добави той, като подчерта, че по схемата за технологична модернизация се предвижда дори известно наддоговаряне.

Електронното подаване и обработка на документите по програмата се очаква да стане възможно до края на годината.

#Оперативна програма „Конкурентоспособност" #Кирил Гератлиев #Министерството на икономиката #енергетиката и туризма #софия тех парк #Сърбия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай