Над 200 са вече заразени у нас, мобилизират всички болници

Над 200 са вече заразени у нас, мобилизират всички болници
A A+ A++ A

11 нови случая на COVID-19 у нас.

201 са вече случаите на коронавирус в България, съобщи на редовния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„В Дупница – един пациент, в Пазарджик – двама, които са семейство. В Добрич – още един, контактен. И в София 7 лица“, каза ген. Мутафчийски.

Той допълни, че днес има две по-големи дарения, които иска да спомене: „Банката за развитие – 200 000 лв., и Александровска болница получи от Български енергиен холдинг 200 000 лв. дарение“.

„Във връзка с увеличаване на случаите и изчерпване капацитета на Военномедицинска академия и „Пирогов“, Щабът ще направи предложение на министър на здравеопазването – стъпка, обмисляна отдавна, да издаде заповед, всяка една болница, независимо от вида на собствеността ѝ в България, в срок от 3 дни да представи обособени отделения, които да работят с коронавирус, оборудвани и с реанимационни легла, не само с легла за леко, средно и тежкоболни“, каза още той.

В отговор на журналистически въпрос ген. Мутафчийски подчерта, че никой не може да лиши български гражданин да се прибере в родината си.

По повод дарения за лабораторията за коронавирус в Пловдив той допълни, че в МЗ е разкрита специална сметка, свързана със заболяването.

И подчерта, че денонощно има обмен на информация между Щаба и медицинските лица: „Не сме върнали нито един колега да сподели свои виждания, нито пък граждани“.

„Никога и никой не е забранявал да работят тоалетните в бензиностанциите. Отправили сме препоръка за фанатичната им дезинфекция“, каза ген. Мутафчийски и допълни, че заразен с коронавирус много бързо го разпространява именно там.

Карантината на Пета градска болница е време за провеждане на нормална дезинфекция, изтъкна той. 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници