По време на карантина: 135 семейства на месец с бавачка от държавата

По време на карантина: 135 семейства на месец с бавачка от държавата
A A+ A++ A

очно 1629 са семействата у нас, които са се възползвали от услугата детегледач по проект „Родители в заетост“ за изминалата 2019 г., съобщиха за „Монитор“ от Агенцията по заетостта. Това означава, че средно по 135 семейства всеки месец са ползвали бавачка, която да се грижи за детето им, за да се върнат на работа. Става дума са хора, чиито деца не са класирани за ясла или детска градина.

„Родители в заетост” стартира през 2017 година, а до момента по проекта са реализирани четири приема на заявления от родители, като от началото досега от услугата „Детегледач” са се възползвали или продължават да ползват общо 3647 семейства Получените заявления от безработни хора, които желаят да бъдат детегледачи, са общо 7462, а одобрените от тях са 5392, сочат още данните на агенцията. Сключените трудови договори пък са общо 3647. Най-много са наетите детегледачи в София – 632, следва Пловдив с наети общо 234 човека, 143-ма са бавачите в Бургас. Във Варна на трудов договор като детегледачи са назначени 94 човека, а 88 - в Стара Загора. 340 от назначените като детегледачи хора са мъже, уточниха от Агенцията по заетостта.

Бюджетът на проекта за цялостното му изпълнение е 35 млн. лв. Той не е разделен на годишна база, а е предвиден за пълното обезпечаване на заетостта до края на проекта. На годишна база се изразходват приблизително около 7 млн. лв., обясниха експертите от АЗ. Хората, желаещи да бъдат детегледачи, без значение дали е налична роднинска връзка с детето, следва да са регистрирани в бюрата по труда. Родителите пък сами избират кой да полага грижи за детето или децата им чрез провеждане на подбор съвместно със служител от бюрото по труда, от където им се предоставя информация за подходящите кандидати. Срокът, за който родителите могат да получат грижа за децата си, е с максимална продължителност до 18 месеца. От програмата могат да се възползват и безработни родители, но условието е да започнат работа в 4-месечен срок, след като им е осигурен човек, които да се грижи за децата, уточниха от АЗ. По проект „Родители в заетост” е недопустимо родители да бъдат наети да отглеждат собствените си деца, но няма ограничения за друга роднинска връзка между детегледачите и децата, за които се грижат. Агенция по заетостта няма ангажимент да поддържа информация за роднинска връзка между децата и детегледачите, разясниха още от там. Контролът по проекта се осъществява чрез проверки на местата на отглеждане на децата. До момента злоупотреби и нарушения няма, увериха от агенцията. Проект „Родители в заетост” стартира с бюджет в размер на 20 млн. лв. Поради проявен голям интерес от страна на родители, желаещи да се възползват от възможностите на проекта, и безработни лица, желаещи да полагат грижи за деца от 0 до 12-годишна възраст, бюджетът за целия проект е увеличен на 35 млн. лв. Инициирани са и промени за осигуряване на допълнителен финансов ресурс в случай на необходимост, уверяват експертите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници