Създават логистично-координационен център за защитни материали и оборудване (ОБНОВЕНА)

Създават логистично-координационен център за защитни материали и оборудване (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

„Обемите защитни средства и нуждите от тях нарастват неимоверно и се взе решение за създаване на логистично-координационен център. Тази нова структура ще има за цел да обезпечи по най-бърз начин заявяването и произвеждането на необходимите количества защитни материали и оборудване“.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев след среща с министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и министъра на икономиката Емил Караниколов. Пред медиите членовете на правителството представят възможните социално-икономически мерки, които предлагат за първия етап на кризата с коронавируса.

Главен комисар Николай Николов ще оглавява новосъздадения център:

„Основната задача ще бъде да се подпомогнат усилията по поръчване, получаване и разпределение на необходимите нужди. Ще стане по-видима дейността на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Утре ще разпределим първите задачи. Ще систематизираме дейността“.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че по линия на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат заделени 20 млн. лева, които ще бъдат изразходвани приоритетно за допълнително възнаграждение на персонала на първа линия в лечебните заведения – лекари, медицински сестри, санитари, служители на регионалните здравни инспекции и служители на центрове за спешна медицинска помощ. Допълнителното възнаграждение ще бъде в размер на по 1000 лева месечно. Средствата по оперативната програма ще се използват и за осигуряване на безопасни условия на труд, подобряване на работната среда, оборудване, обзавеждане, консумативи, транспорт. Ще бъдат създадени и мерки за преодоляване на стреса на служителите.

В рамките на следващите три дни допълнителни 20 млн. лева от ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат на разположение на общините, за да подкрепят и разширят обхвата на съществуващата в момента патронажна грижа. Към момента тази мрежа обхваща около 43 000 потребители. Ще може да се разшири и към хора с увреждания, и към хора под карантина.

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа за бизнеси с подкрепа от Българската банка за развитие и претрансформиране на риска „безработица“ чрез даване на възможност на доказано засегнатите от намаленото потребление и от временното затваряне на тяхната дейност да кандидатстват за субсидиране на 60% от възнагражденията на техните служители за период от един месец.

„Ако подобни кризи се задълбочат, ролята на бюджета и на държавата ще бъде да гарантира основните функции и изплащането на разходите, свързани със здравеопазване, функционирането на системите за сигурност. Не трябва с лека ръка всички резерви да бъдат изхарчени за месец-два“.

Предлагат се още удължаване на срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларациите по Закона за корпоративното подоходно облагане (предложението е за 30-и юни) и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка.

„Ще си преоценим приоритетите за големи инвестиционни проекти, включително и тези за въоръжените сили“, допълни Горанов.

Министърът на транспорта Росен Желязков:

По отношение на сухопътния транспорт ще се гарантира спокойното и свободното преминаване на стоки. Група от тежки превозни средства ще бъдат групирани и конвоирани. Целта е за определен период от време да напуснат страната. Трябва да се осигурят доставките на стоки за България и свободното преминаване на транзитния трафик.

По отношение на въздушния транспорт се въвежда ограничение от 24.00 часа във вторник за полети от Италия и Испания. След този период има организация с „България Ер“ да се осигурят полети - при необходимост, до Италия и до Испания, за да могат наши сънародници да се приберат.

Всеки полет, кацащ в България ще прецизно сепариран.

В БДЖ не се планира редуцирането на влакове.

С превозвачите и с кметовете ще се направи преценка за транспортната схема на автобусния състав и да се редуцират линии, ако се налага.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че ще има предложение за спиране на всички процесуални срокове, започнали преди обявяването на извънредното положение до неговото приключване по висящите съдебни и административни производства, освен тези по наказателните производства.

„Да се прекратят всички обявени процедури по публична продан и във владение, обявени от държавните съдебни изпълнители и частните съдебни изпълнители. Ограничават се нотариалните удостоверявания до спешните и неотложни заверки. В затворите са забранени всички посещения и извеждането на лишените от свобода на обекти извън местата за лишаване от свобода“.

В министерството на икономиката е имало среща с представители на големите вериги за храни. Потвърден е спад на натиска върху магазините.

Министър Емил Караниколов увери, че стоките са налични и в складовете.

„Храна и стоки от първа необходимост в страната ни има налични“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници