Театрите губят по 350 000 лв. за две седмици карантина

Театрите губят по 350 000 лв. за две седмици карантина
A A+ A++ A

Драстични загуби очакват театрите в страната като следствие от наложената карантина за COVID-19, забраняваща провеждането на публични културни събития. Билетите за разпродадените почти напълно салони в традиционно силния за театъра месец март ще бъдат презаверени за следващи, все още неуточнени дати. Но не е ясно дали тогава зрителите ще могат да присъстват или ще се поддат на паниката и ще поискат парите си обратно.

В "празния" период без представления театрите няма да имат постъпления на свежи пари от билети, а в същото време ще трябва да извършват плащания на режийни и други разходи, което ще ги затрудни изключително много.

Например от един от големите столични театри - "Българска армия", са изчислили, че за 10-14 дни, колкото се предвижда да е принудителната пауза, ще загубят 60 000 лева само за 10-те представления в рамките на турнето си, което е изцяло разпродадено. Тъй като всеки спечелен от продажба на билети лев носи 3 като субсидия, военната трупа изпуска 180 000 държавно финансиране, тоест загубите само от отменените гастроли ще са 240 000 лв. общо, обясни зам.-директорът на "Армията" актьорът Йордан Алексиев.

За 10-те представления, които за това време биха се играли на „домашна“ сцена на ул. "Раковски", ТБА ще губи около 4500 лева на вечер. Заедно със субсидията това води до близо 200 000 загуби, съобщава "Монитор". Алексиев има поглед и над процеса по връщане на билетите и е доволен, че едва половината от закупилите са се поддали на страх и искат похарчените пари да им се върнат. Така по негово мнение за 2 седмици театърът ще загуби около 320-350 000 лева. Според него големият проблем ще бъде връщането на публиката в залата и възстановяването на работата на билетната каса в нормален режим.

Подобна е картината и в другите големи държавни театри. Само до края на тази седмица Народният театър "Иван Вазов" е анулирал 16 представления - 3 на голяма сцена (с 800 места), 7 - на камерна (с 220 места) и 6 - на сцена "Апостол Карамитев" на IV етаж (с 80 места), изброяват програмният директор на първата ни трупа Трендафил Давидков и пиар експертът Неда Пелитева. Ако допуснем, че около 70% от залите са били разпродадени, тоест към 3000 места общо, при средна цена на билета 20 левата загубата от повече от 60 000 лева заедно със субсидията клони към 250 000 лева за първата седмица.

Общинският театър "София" не получава държавна субсидия, а работи с делегиран бюджет, който се предоставя от Столична община, но за времето, в което не играе, няма и приходи от билети. Средно 300 непродадени места при средна цена на билета 10 лева това са 3000 на вечер и 21 000 лева за седмица, изтъква директорът Ириней Константинов. "Но повече ме притеснява моралният момент - разтревожени хора, които връщат билети, както и влиянието на ситуацията върху психологията на театралния процес", коментира Константинов.

Директорът на Младежкия театър режисьорът Влади Люцканов пък е изчислил, че неговата трупа би могла дане играе, без театърът да излезе на минус, най-късно до края на месеца. Връщането на парите за продадени билети е трудно, тъй като ежедневно те се централизират в МК и в касата на театъра няма пари. Министърът на културата Банов увери, че театрите ще бъдат компенсирани за загубите, но с механизма, по който това би станало, директорите не са наясно.

По-големите киносалони в столицата посрещаха зрители и в понеделник въпреки издадената забрани. Филми бяха излъчвани както в "Кино Арена", така и в "Синема Сити", които са две от големите вериги у нас. "Очакваме инструкции от административните органи и ще спазим всички предписания" обясниха от "Синема Сити", като уточниха, че не наблюдават спад в броя на посетителите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници