Ананиев: Впечатлен съм от организацията, която са направили ръководителите на двете болници в Плевен и Габрово

Ананиев: Впечатлен съм от организацията, която са направили ръководителите на двете болници в Плевен и Габрово
A A+ A++ A

Впечатлен съм от организацията, която са направили ръководителите на двете болници в Плевен и Габрово -Това каза здравният министър Кирил Ананиев в "Сутрешния блок" на БНТ. Там са настанени пациентите с положителни проби за коронавирус в България.

Здравният министър обясни, че е искал на живо да се запознае със състоянието на двамата пациенти с коронавирус, както и с организацията в лечебните заведения. 

Ръководителите на двете болници в Плевен и Габрово са осигурили увеличаване на леглата. При необходимост, има възможност за удвояване на броя им.

"В момента в Габрово има 10 легла в инфекциозното отделение, от които 7 са заети. Имат възможност да прибавят още 7 легла, тоест леглата стават 17. Има разработен и кризисен план, при който да се отворят още легла. Единият вариант е за 27 легла - едно отделение да бъде заделено специално за такива случаи. Ако заболяемостта е по-голяма, може да влезем в разговори с държавната белодробна болница, където може да се откре цяло ново отделение", обясни той.

Направена е добра организация и план за преструктуриране на персонала в двете болниците, така че, ако се наложи, специалисти, лекари и медицински сестри от други отделения да поемат грижите за болните в инфекциозното отделение, добави министърът.

По думите му към момента има достатъчно персонал, а в особено критични моменти може те да бъдат подпомогнати и с работещи в други лечебни заведения.

Той каза, че си е поставил цел да подпомогнат двете лечебни заведения с предпазни средства. Към момента няма липса на такива, каза той. "Навсякъде в страната сме създали организация да бъдат доставени необходимите предпазни средства. Някъде има нужда, някъде са по-добре задоволени".

Той припомни, че премиерът вчера проведе среща с бизнеса за осигуряване на предпазни средства. Освен това се води разговори с трети страни, които са поели ангажимент да ни доставят предпазни средства, така че според Ананиев ситуацията ще бъде овладяна.

По  думите на Ананиев производството на допълнителни маски за лице и защитни облекла могат да отнемат месеци. Междувременно от "Интендантско обслужване" съобщиха, че ако цялото дружество работи можем да произвеждаме по 10 хиляди маски на ден. 

Здравният министър каза още, че към момента не може да се говори за затваряне на градове в страната заради коронавируса. Болниците за рехабилитация също няма да бъдат затваряни.

Основната цел пред властта е да открие нулевия пациент, тъй като и четиримата заразени не са били в чужбина. Точно заради това всички хора, с които са контактували заразените, ще бъдат проверени внимателно.

Засега има и достатъчно тестове и сме в процедура за нови тестове.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници