"Македонската" изложба с ръкописите нарушавала световни етични принципи

"Македонската" изложба с ръкописите нарушавала световни етични принципи
Археологът д-р Тодор Чобанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

При подготовката и представянето на изложбата „Хиляда години писмена традиция в Македония" са нарушени поне няколко принципа на Етичният кодекс на Световната организация на музеите - International Council of Museums (ICOM).

„С подобна изложба с манипулативно заглавие, с неясно оформяне на информацията, са нарушени поне четири – пет основни принципа, които представя Етичният кодекс на ICOM, който е достъпен в интернет на сайта на организацията," каза пред Информационна агенция "Фокус" археологът д-р Тодор Чобанов, който, като български учен, е индивидуален член на ICOM.

Почти всички световни музеи членуват в тази организация и Етичният кодекс на ICOM задължава световните музеи и колекции да следват определени етични норми и правила, допълни той.

„Имаме директно нарушение на някои от най-важните принципи на Етичния кодекс на ICOM и за да не съм голословен, ще дам пример: Има изрично изискване музеите да представят своите експозиции в тясно сътрудничество с държавите, откъдето тези предмети произлизат. Т.е. нашите колеги в Македония би следвало като правят изложби с българско културно наследство, да работят с нашето знание, съгласие и в тясно сътрудничество с българското общество. Има и други като изискване за коректно представяне на информацията и т.н.," добави д-р Тодор Чобанов.

#изложба #ръкописи #Брюксел #Македония #етичен кодекс #нарушения #археолог

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници