Македония призна, че ръкописите за изложбата в Брюксел са български

Македония призна, че ръкописите за изложбата в Брюксел са български
На ръкописите ясно се виждат надписите на старобългарски език. Снимка: Телевизия „Сител"
A A+ A++ A

Македония сама потвърди, че изложбата на „македонското средновековно ръкописно богатство", която предстои да бъде открита в Кралския музей в Брюксел през октомври, ще бъде от български средновековни книги и ръкописи.

В репортаж на телевизия „Сител", посветен на реакцията в България, се показват ръкописите, които ще бъдат изложени в белгийската столица. На ръкописите ясно се виждат надписите на старобългарски език, предаде в. „Труд", позовавайки се на Информационна агенция „Фокус".

Очаква се реакцията на българското Министерство на външните работи, на посолството на България в Скопие, на българските евродепутати от всички парламентарни групи, както и от българските историци, научни работници и общественици.

В сряда, 29 август, македонски медии отделят внимание на изявленията на българските историци Божидар Димитров и Пламен Павлов пред „Фокус", свързани с ръкописите, които Македония ще покаже на изложба в Брюксел.

„Македонското средновековно ръкописно богатство събуди страстите на българските историци", коментира скопската телевизия „Сител". Телевизията цитира изявление на Божидар Димитров, според което ръкописите от 10 до 19 век, открити от в манастири в Македония, са български, гръцки и сръбски.

„Аз съжалявам колегите от Кралския музей в Брюксел, където ще се състои изложбата. Не знам дали там има някой, който да им каже, че определението „македонски средновековни ръкописи" е „нон сенс"," заявил Божидар Димитров.

Под заглавие „Български историк смята, че не съществува македонско културно наследство" електронното издание „Прес 24" цитира изявлението на историка Пламен Павлов, където заявява, че представянето на културното наследство на Македония е голяма провокация.

„Няма нито едно доказателство за съществуването на независимо македонско културно наследство," заявил Павлов.

„Научният директор на Кралския музей на Мариемонт ще провери случая с изложбата „Македонското средновековно ръкописно богатство", която представя български средновековни ръкописи," каза за агенция „Фокус" евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, който е запознал с казуса директора на музея.

„Информирах директора, че е научно некоректно, ако музеят представи тези ръкописи като македонски. Информирал съм вече белгийската страна за това да не бъдат използвани за такава провокация и манипулация на научни факти и данни. Очаквам до края на деня реакцията на белгийската страна," заяви евродепутатът.

„Музеите се базират на факти и на научно обосновани тези. Убеден съм, че и белгийският кралски музей иска да е научнообосновано това, което ще бъде представено там и ще реагират по съответния начин", посочи Ковачев.

По думите му няма две мнения по въпроса, че тези ръкописи са ценни и е хубаво да бъдат представени.

„Въпросът е как те се представят - дали като български, които се намират на днешната територия на Република Македония, каквато е историческата истина, или като македонски, както се опитват да ги представят от Македония. Това е основният проблем. Ако ръкописите са коректно, научно обосновано и коректно представени като български, то тогава ние нямаме нищо против те да бъдат представени," коментира Ковачев.

„Информирали сме белгийските си партньори за некоректната интерпретация на историческите факти, която тема е и политически проблематична за нас, защото имаме исторически неразрешени неразбирания между България и Македония, и надали белгийската страна би искала да участва в задълбочаването на тези проблеми между нас. Аз казах на директора на Кралския музей за резолюцията на Европейския парламент, която призовава за една историческа интерпретация, която е базирана на фактите и за това, че призовава Македония да участва в експертна комисия заедно със съседните си държави, които да се обединят около история, базирана на фактите," посочи евродепутатът.

#Македония #ръкописи #изложба #Брюксел #Божидар Димитров #Пламен Павлов #Андрей Ковачев #евродепутат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници