Ротавирусна инфекция – ротавирусна ваксина

Ротавирусна инфекция – ротавирусна ваксина
A A+ A++ A

Ротавирусът е причина за диария (понякога сериозна), предимно при бебета и малки деца. Често е придружена от повръщане и висока температура и може да е причина за дехидратация.

Ротавирус не е единствената причина за диария, но е една от най-сериозните. Преди да навлязат ваксините срещу ротавирус във връзка с ротавирусна инфекция в САЩ годишно са били отчитани:

  • Повече от 400 000 посещения при лекар;
  • Повече от 200 000 посещения в спешна помощ;
  • 55 000 до 70 000 хоспитализации и
  • 20-60 смъртни случая в САЩ всяка година.

Почти всички деца в САЩ биват заразени с ротавирус преди навършване на 5-ата им година. У нас се предполага, че ситуацията е подобна, въпреки че нямаме категорични статистически данни. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести от началото на годината до средата на август 2012 г. са регистрирани повече от 1000 случая на ротавирусен гастроентерит. Като имаме предвид, че отчетената заболеваемост е едва върхът на айсберга и много повече случаи остават без потвърждение или преминават под знака на леки чревни разтройства, данните са тревожни.

Подобряването на хигиената и санитарните условия не е понижило заболеваемостта в САЩ, както се е очаквало. Според Националния център за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (Center for Disease Control and Prevention) най-добрият начин, за да предпазите своето бебе от ротавирусна инфекция, е да го ваксинирате. В  САЩ ваксината се прилага от 2006 г. През 2010 г. се отчита намаляване на спешните случаи и хоспитализациите във връзка с ротавирусна инфекция с 85%.

Дали в България ваксината ще получи широка подкрепа и какви ще бъда резултатите, е въпрос на време. Ако се чудите дали да ваксинирате бебето си, внимателно се консултирайте с вашия лекар.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници