Бяла или кафява захар

Бяла или кафява захар
A A+ A++ A

Широко разпространено мнение е, че кафявата захар е много по-полезна от бялата. Но някои хора твърдят, че разлика няма. Каква е истината? Каква е разликата? Какво да изберем, за да подсладим?

Двата вида захар – от цвекло или захарна тръстикаи в чист рафиниран вид – по нищо не се отличават един от друг. В бялата рафинирана захар се съдържат най-малко 99,6% захароза. Бялата захар не съдържа витамини или минерални соли. За разлика от нея в кафявата захар е съхранено максимално количество меласа, съдържаща калций, магнезий, желязо, калий, фосфор. Това е възможно поради добиването на кафявата захар от захарна тръстика при процес, позволяващ запазването на меласа в нея, която придава и характерния кафяв цвят на захарта. Кафявата захар е по-натурална, тъй като при преработката й не се преминава през продължителна топлинна и химическа обработка, през каквато преминава бялата. Бялата захар е задължително рафинирана.

Специалистите препоръчват на майките да приготвят храна за своите деца с кафява нерафинирана захар. Но винаги трябва да имаме предвид, че употребата на захар, независимо дали е бяла, или кафява, е свързана с въглехидратно натоварване на организма. При разумен прием на захар и бялата, и кафявата могат да бъдат употребявани без вреди за здравето.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници