Рашидов договори България и Турция да снимат филми заедно

Рашидов договори България и Турция да снимат филми заедно
Рашидов определи новото българско кино като много талантливо и обясни, че през последните години България все повече се отваря за изява на световни актьори, за снимки на европейски и световни кинопродукции. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на културата Вежди Рашидов заведе български актьори, продуценти и режисьори на среща с турски колеги, от която стана ясно, че Турция е готова да снима филми с България.

Срещата мина при изключителен интерес в Истанбул, похвалиха се от Министерството на културата.

В делегацията на министъра са Любомир Нейков, Евтим Милошев, Зорница София, Влади Въргала, Андрей Слабаков, Борислав Чучков, Димитър Митовски, Димитър Гочев.

37 известни турски продуценти, режисьори, председатели на творчески съюзи и на дружества за авторските права в киното и телевизията дойдоха на срещата.

Зам.-министърът на културата и туризма на Турция Абдурахман Аръджъ поздрави Рашидов за идеята да събере най-известните български и турски кинотворци.

Анкара оценява тази среща като безпрецедентна, първа по рода си, с дискусия, която е важна стъпка към подписването на Споразумението между правителствата на България и Турция за кинематографична копродукция, обясни той.

Подписи под документа ще сложат късно вечерта във вторник Вежди Рашидов и турският му колега Ертугрул Гюнай.

„Щастлив съм да събера на едно място толкова известни имена на българското и на турското кино, тази среща на живо е особено важна, тя е предпоставка за бъдещи съвместни творчески проекти", посочи Рашидов.

Той определи новото българско кино като много талантливо и обясни, че през последните години България все повече се отваря за изява на световни актьори, за снимки на европейски и световни кинопродукции.

Турция е готова да подкрепи съвместни филмови проекти с България, заявиха по време на срещата турските продуценти.

75-милионна Турция произвежда годишно по 70 игрални филма и стотици сериали, стана ясно още на срещата.

Неотдавна бе съобщено, че Турция ще снима телевизионния сериал „Ездачи" в България.

Предната среща между турски и български кинодейци беше през юни на родна земя в Министерстово на културата, когато Рашидов се видя с екипа на „Ездачи".

Тогава бе разпространено видео как министърът говори на турски и псува.

Другият важен документ, под който тази вечер слагат подписите си Рашидов и Гюнай, е споразумение между правителствата за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културните ценности.

София и Анкара ще си сътрудничат по-ефективно по въпроси, свързани с осигуряването на защита на културните ценности и ще подготвят обмен на служители, които работят в тази област.

#Вежди Рашидов #министър на културата #България #Турция #филми #Истанбул #Министерството на културата #Любомир Нейков #Евтим Милошев #Зорница София #Влади Въргала #Андрей Слабаков #Борислав Чучков #Димитър Митовски #Димитър Гочев #Анкара #Ертугрул Гюнай #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници