Обрязването и ползите за здравето

Обрязването и ползите за здравето
A A+ A++ A

Ако разгледаме обрязването извън контекста на религиозните традиции и обичаи, то има научно доказани ползи върху здравето, които заслужават внимание. Проведените проучвания са показали дотолкова значими резултати, че Американската педиатрична академия (American Academy of Pediatrics - www.aap.org) излиза с изявление в подкрепа на обрязването.

HIV: проучвания в Африка показват, че сред обрязаните хетеросексуални мъже процентът на ХИВ-позитивните е значително по-малък.

HPV: според друго проучване, проведено в Африка, обрязването намалява разпространението на човешкия папиломен вирус, някои щамове на когото могат да причинят рак на маточната шийка при жената.

Други сексуално-трансмисивни заболявания: различни проучвания показват, че обрязването е свързано с по-нисък риск за заразяване със сифилис и генитален херпес.

Инфекции на уринарния тракт: въпреки че са сравнително рядко срещани сред момчетата, инфекциите на уринарния тракт са по-чести при необрязаните момчета през първата година от живота им.

Рак на пениса: намерена е връзка между обрязването и снижаване риска от развитие на този рядък вид рак.

Рак на простатата:  ново проучване показва, че обрязването може да е свързано с леко снижаване честотата на рак на простатата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници