Предстоящата епична драма 1917 на Сам Мендес с впечатляващите десет номинации за „Оскар“

Предстоящата епична драма 1917 на Сам Мендес с впечатляващите десет номинации за „Оскар“
A A+ A++ A

Преди броени минути на кратка церемония, водена от Джон Чо и Иса Рей, бяха обявени номинациите за 92-те награди на американската Академия за филмови изкуства и наука. С цели десет номинации за наградата „Оскар“, включително за най-добър филм, режисура на Сам Мендес, оригинален сценарий и операторско майсторство на Роджър Дийкинс, бе отличен забележителният военен епос 1917. Филмът разказва едновременно красива и жестока история за приятелство, чест и жертвоготовност, разкриваща малко позната страна на един от най-големите и тежки военни конфликти в историята на човечеството.

1917, който получи номинации и за сценография, музика, грим и прически, звук, монтаж на звук и специални визуални ефекти, е един от основните фаворити за емблематичната златна статуетка в най-важните категории, след като вече се окичи с множество номинации и награди на редица други престижни отличия, сред които две награди „Златен глобус“ (за режисура и за най-добър филм – драма) и девет номинации за наградата на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА). 1917 е впечатляващо кинематографично преживяване, чиято сила може да бъде почувствана в пълна степен само в киносалона. Сам Мендес (007: Координати Скайфол, Снайперисти, Американски прелести) и виртуозният оператор Роджър Дийкинс (007: Координати Скайфол, Блейд Рънър 2049) заснемат с усещането за един-единствен продължителен кадър, в който историята е разказана в реално време – събитията са пресъздадени и протичат за зрителите със същата скорост, с която се изживяват от героите във филма. Това помага за по-цялостното потапяне на публиката в действието и усещането, че са в окопите заедно с войниците.

Мендес споделя, че още от самото начало е бил напълно сигурен, че филмът трябва да бъде разказан в реално време: „Всяка стъпка в това пътуване, синхронът с всеки дъх на тези мъже е неразделна и съществена част от историята. И няма по-добър начин да разкажеш тази история, освен чрез един продължителен кадър“. От своя страна Роджър Дийкинс добавя: „Докато не видите филма на голям екран, не осъзнавате колко завладяващо е и как тази техника ви потапя в историята“.

Действието на 1917 ни отвежда в разгара на Първата световна война, когато двама млади британски войници, Скофийлд (Джордж МакКей) и Блейк (Дийн-Чарлс Чапман), са натоварени с изпълнението на привидно невъзможна мисия. В надпревара с времето те трябва да навлязат дълбоко във вражеската територия и да доставят съобщение, което ще предотврати стотици войници, сред които е и родният брат на Блейк, да попаднат в смъртоносен капан, подготвен от германците. Освен младите Джордж МакКей и Дийн-Чарлс Чапман, във филма участват още звезди от ранга на Колин Фърт, Бенедикт Къмбърбач и Марк Стронг, както и доказали се имена като Ричард Мадън, Андрю Скот, Даниел Мейс, Ейдриън Скарбъро, Джейми Паркър и др. Освен режисьор Сам Мендес е продуцент и автор на сценария заедно с Кристи Уилсън-Кернс (Penny Dreadful). Сред останалите продуценти са Пипа Харис (Пътят на промените, Away We Go), Джейн-Ан Тенгрен (The Rhythm Section, Спектър), Калъм МакДугал (Мери Попинз се завръща, 007: Координати Скайфол) и Брайън Оливър (Рокетмен, Черен лебед).

Връщаме се в 1917 на 24 януари само в кината.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници