И превозвачите от Плевен се включват в националния протест

И превозвачите от Плевен се включват в националния протест
A A+ A++ A

Всички автобусни превозвачи от Плевенска област се присъединяват към националните стачни действия на 13 януари.
В понеделник от 13.00 часа, в знак на протест, ще бъде преустановен общественият превоз на пътници по редовните автобусни линии от общинската, областната и републиканската транспортна схема.

Людмил Борисов, управител на една от автобусните фирми уточни, че автобусните линии, по които пътуват, са разпределени в пакети, които включват големи градове и села, което донякъде спасява фирмите от фалит, но подчерта:

“Проблемът, свързан с нелегалните превозвачи опира за близките места. Хората всеки ден пътуват до Плевен, било на работа, било в болница, аптеки или магазини. Там се явяват тези нелегални превозвачи, които извършват транспортна дейност. Те возят на същата цена, минават пред автобуса, взимат хората от къщите и ги карат до Плевен. После се разбират къде да ги чакат и ги връщат обратно на цената на билета...“.

За какво настояват автобусните фирми

“Настояваме да се инкриминира това деяние относно нелегалните превозвачи. Всеки да носи персонална, лична отговорност“, каза Людмил Борисов и допълни:

“Ако се инкриминира деянието, ще може да влезе икономическа полиция чрез поставени лица, което ще улесни работата. В момента дори и някой да си признае, че дава пари за такъв вид транспорт, наказанието не е никак тежко – глоба и прибиране на колата на паркинг за 6 месеца“.

Какво следва, ако не се обърне внимание

“Следва ние да спрем да осъществяваме тази дейност за малките населени места. В доста от малките населени места курсовете са намалени. Има и такива без транспорт. В момента от с. Червена до град Левски няма транспорт“.

Друг управител на автобусна фирма - Борис Монов, коментира:

“Нерегламентираните превози влияят пряко върху нашата икономическа дейност. Не трябва да се бъркат понятията "споделен превоз" или "превоз на роднини" с "нерегламентиран превоз". Колите започнаха да се движат пред автобусите, използват автобусните спирки минават, взимат където може и който може. Това не е споделено пътуване! В сивия сектор пътникът няма нито застраховка, нито се плащат данъци“.

Превозвачите настояват за мерки срещу сивия сектор

Палушка Георгиева - председател на Сдружението на автобусните превозвачи в Плевен, коментира докога ще продължат протестите:

“Искаме най-после решение за нерегламентираните превози – инкриминиране на деянието и особено създаване на единен орган за контрол. Защото досега топката се прехвърляше – ДАИ, Пътна полиция, Икономическа полиция и НАП. Докато се групират тези институции в годината се правят 2 или 3 проверки, а на нас са ни нужни всекидневни проверки, за да може да се намали тази дейност. Ако община Плевен извършва обществените поръчки само на общинските линии, без да са групирани с републикански и областни, няма да има нито един кандидат, който да поеме тези линии. Тогава вече ще питаме кметовете какво ще правим“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници