Обсъждат спорните правила за паркиране в столицата

Обсъждат спорните правила за паркиране в столицата
Софиянци се обявиха против новите цени и правила за паркиране в центъра на града, разделен на Синя и Зелена зона, както и срещу винетната такса за лек автомобил. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Транспортната комисия в Столичния общински съвет ще обсъжда поправките по Наредбата за паркирането в центъра на София, но решение не се очаква в понеделник.

На 27 август ще бъдат разгледани предложенията на гражданите за поправки в новите правила,  обясни пред БНТ Радослав Тошев, председател на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет.

„Комисията се състои от 14 членове и не мога от нейно име да вземам решение", каза Тошев.

Той посочи, че ще се внесе и предложение да се ползват подземните паркинги безплатно с карти за градския транспорт.

Ние въвеждаме намаляване на Синята зона само в идеалния център, за да се препятства влизането на частни автомобили, да остане място за пешеходците, да има ред и дисциплина, подчерта Тошев. По думите му исканията на гражданите са много различни.

„Очакваме конкретните предложения на гражданите. Днес няма да има окончателно решение на исканията на гражданите. Комисията ще разгледа всички предложения и ще заседава няколко пъти, преди да вземе решение", добави той.

Транспортната комисия в Столичния общински съвет ще обсъди в понеделник предложенията на гражданските организации за промяна на новата Наредба за паркиране в София.

Текстовете бяха изготвени в средата на миналата седмица, след среща на протестиращите с председателя на общинския съвет Елен Герджиков.

Общинските съветници от БСП настояват да бъде отменена новата Наредба за паркиране в София.

Те поискаха извънредно заседание на Общиския съвет на 30 август, както и да бъде отстранен председателят на транспортната комисия Радослав Тошев.

Софиянци се обявиха против новите цени и правила за паркиране в центъра на града, разделен на Синя и Зелена зона, както и срещу винетната такса за лек автомобил.

Първоначалният вариант на наредбата на общината предвижда за паркиране в Синя зона от 1 октомври винетката за преференциално паркиране по местоживеене да струва 150 лв. годишно за автомобил и 450 лв. за втори.

Цените за Зелената зона ще са съответно 100 и 300 лв. На хората, които живеят в тези райони, няма да бъде осигурено паркомясто.

Паркирането в Синя зона поскъпва от лев на два, въвежда се и платено паркиране за новата Зелена зона от 1 лв. за час престой.

На срещата с председателя на СОС Елен Герджиков стана ясно, че до 1 октомври жителите на центъра на града ще могат да паркират безплатно пред домовете си. След това ще трябва да плащат винетна такса.

#Столичния общински съвет #София #Синя зона #Зелена зона #Радослав Тошев #София #Елен Герджиков #председател на СОС #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници