Анемия при младото момиче. Нужен ли е допълнителен прием на желязо по време на менструация?

Анемия при младото момиче. Нужен ли е допълнителен прием на желязо по време на менструация?
A A+ A++ A

Препоръчва ли се на младото момиче да взема допълнително препарати, съдържащи желязо, когато е в менструация? Това е въпрос, който си задават родители и момичета. Често родителите се обвиняват, че не са реагирали навреме и са допуснали дъщеря им да достигне до състояние на анемия.

Реално няма място за обвинение. Менструацията е нормален физиологичен процес със строго опрелена цикличност. Нормално е при всяко момиче да има относителни разлики в започването и протичането на менструацията. Обикновено първата менструация при момичето (наречена менархе) настъпва най-често между 12- и 14-годишна възраст (с физиологични граници от 8 до 16 години). Нормалната менструация е ежемесечно кръвотечение от матката през 28 дни (с отклонения от 21-вия до 35-ия ден) със средна продължителност 5 дена (от 3 до 7 дена). Нормално е през първите години да има по-големи вариации в цикъла и обилността на менструалното кървене, докато се регулират ендокринните процеси в организма.

Анемията е състояние, което лесно се установява с изследване на определени кръвни показатели. Ако момичето няма анемия, не е нужно да взима препарати с желязо. Достатъчно е пълноценното хранене: редовната консумация на месо – поне 3 пъти седмично, на зеленчуци и на плодове. Организмът успява да компенсира кръвозагубата от нормална менструация. Пубертетът не е момент за провеждането на диети за отслабване.

Ако момичето има анемия, изисква се консултация със специалист, за да се установи какъв вид е анемията. Самолечението с препарати с желязо невинаги е подходящо. Възможно е кървенето от гениталиите, последвано от анемията, да е свързано с преждевременен пубертет, тумор на яйчника, чуждо тяло във вагината, хеморагичен вагинит, карцином на влагалището. Изброените състояния изискват лечение от специалист.

Ако не се установи друга причина за анемия освен обилна менструация, вашият лекар ще ви назначи препарат с желязо. Но имайте предвид, че храненето е също от голямо значение за решението на проблема. Трябва да се предпочитат преди всичко храни, богати на желязо и витамини. Най-добри източници на желязо са месото и черния дроб, тъй като усвоимостта на желязото от месото е най-висока. Зеленчуци, за които е известно, че са богати на желязо като спанак и коприва например, съдържат желязо под различна химическа форма от тази в месото. Така желязото от тези зеленчуци е трудно усвоимо и не може да задоволи нуждите на организма, особено при развита вече анемия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници