Денят на бащата е!

Денят на бащата е!
A A+ A++ A

Днес е Денят на бащата. На 26 декември се отбелязва паметта на свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус. У нас този ден е отбелязан като празник на бащите за първи път през 1997 г. след решение на съюза „Ние, жените за достойнство и равенство“.

Денят на бащата е празник в духа на религиозната традиция, в който се честват бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи.

Според Библията Свети Йосиф е от царски род, но живеел като дърводелец и в добродетелна бедност. След като останал вдовец, на 80 години, на него му била поверена честта на младата Мария – бъдещата майка на Спасителя. Те не са имали плътски отношения и брак в пълния смисъл на думата, но той бил призван да я пази и защитава в нейната свещена мисия – чрез непорочно зачатие да роди Иисус. Йосиф бил подиграван, че е на преклонна възраст, а младата му жена е родила, но той устоял, защото Божията воля му давала сили. Йосиф живял до 110 години в праведен живот и честен труд. Бил добър земен баща на Спасителя и такъв завет оставя празникът на Свети Йосиф – Денят на бащата.

В различните страни денят се празнува по различен начин и на различни дати. Според католическата традиция празникът се чества на 19 март.

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници