Най-накрая вадят милиони за ремонт на Спортното училище в Бургас

Най-накрая вадят милиони за ремонт на Спортното училище в Бургас
A A+ A++ A

Държавното спортно училище "Юрий Гагарин" в Бургас най-накрая ще бъде обновено и ремонтирано. Отпуснатите средства са по проект на Министерството на младежта и спорта по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020" за ремонт на студентски общежития към държавни университети и общински културни институции в 39-те големи града на страната. Това стана ясно от съобщение, изпратено до медиите от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в което ведомството гарантира еврофинансиране за ремонт и модернизиране на редица държавни и общински училища.

След два неуспешни опита сградата, където се помещава и Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации "Пеньо Пенев",  модернизирането с образователна и спортна инфраструктура не е мираж. Ще се финансират ремонтни дейности и мерки за енергийна ефективност – обновяване на дограми, покриви, фасада, монтаж на топлоизолация, подмяна на оборудване и обзавеждане и др., се посочва в съобщението.

Близо 15 млн. лв. е предвиденият ресурс по мярката „Култура и спорт в училище“, като средствата ще бъдат разделени между Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Д. Узунов“ в Казанлък и Спортното училище „Юрий Гагарин“ в Бургас.

През 2016-та година проектът бе оттеглен от Министерството на младежта и спорта поради невъзможност да се осигури финансиране за цялата сграда на училището. Причината е, че в част от сградата в ж.к. "Зорница" се помещава и Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации "Пеньо Пенев", която е общинско училище и всички разходи, свързани с помещения, които не са собственост или не се ползват за нуждите на Спортното училище са недопустими за финансиране с безвъзмездна финансова помощ по проекта.

Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации "Пеньо Пенев" и Спортното училище "Юрий Гагарин" се помещават в осеметажна сграда в ж.к. "Зорница", бл.46. Процентното съотношение на ползването на полезните площи между двете училища е 80 % на 20 % в полза на Спортното училище, което заема първи, втори, трети, четвърти, пети и шести етаж от сградата. Професионалната гимназия по сградостроителство заема част от партерния етаж и втори етаж от сградата

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници