Как изглежда коледната трапеза по света?

Как изглежда коледната трапеза по света?
A A+ A++ A

Коледа наближава, а с нея идва време да помислим за начина, по който ще изглежда празничната трапеза. Всички знаем какви са порядките в България, що се отнася до храната, която се консумира на Рождество Христово, но можем да останем изненадани от някои традиции по света, на този, иначе, обединяващ християните празник. В страните, изповядващи католицизма, например, във вечерта преди Коледа е прието на масата да присъства пуйка (или риба/ свинско), за разлика от българската трапеза, на която трябва да има само постни ястия. А ето и какви блюда поставят на трапезата си различните народи по време на този светъл празник:

1. Някои страни от Централна и Източна Европа (Украйна, Русия, Полша, Литва) Тук е прието масата да бъде постлана с бяла покривка, която символизира пелените на Христос. Върху нея се слагат 12 блюда (заради броя на апостолите), а в средата на масата се пали бяла свещ. Задължително е и присъствието на традиционната кръгла питка. В Украйна и Русия е прието за празничната вечер да се приготвя и сладък зърнен пудинг, наречен “кутя”. Освен него се сервират още борш, вареники (тестени хапки, подобни на пелмени), както и коледен компот, наречен “узвар”.

2. Сърбия и Македония Тук традициите в приготвянето на празнични ястия са доста близки до нашенските. На Бъдни вечер се сервират само постни ястия, като се замесва погача, без да се използва мая. Поръсва се със сол и се яде, заедно с останалите ястия, които най-често са: варен боб; сарми; печена риба; юфка със смлени орехи и мед. Червеното вино е задължително

 

Вижте повече: Peika.bg

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници