Работниците край Козлодуй са загинали при падане на метални конструкции

Работниците край Козлодуй са загинали при падане на метални конструкции
A A+ A++ A

Двама работници загинаха, а други двама пострадаха при инцидент на строителната площадка на хранилище за радиоактивни отпадъци край Козлодуй. Единият от пострадалите е транспортиран в болницата в Плевен, другият вече си вкъщи. Инцидентът няма никакво отношение към радиоактивната и радиационна безопасност. Става въпрос за трудова злополука на строителен обект.

Двамата работници, които са загинали са попаднали под падащи метални конструкции, с които се укрепва изкоп за постройка, която е част от комплекса за съхранение на ниско и средно радиоактивни отпадъци.Единият от пострадалите е в добро състояние, той е освободен, след като е прегледан в спешния център в Козлодуй. Другият е транспортиран за Плевен с ортопедични травми.

Важното в случая е, че този инцидент няма никакво отношение към радиоактивната и радиационна безопасност, макар че обектът е на държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци". Площадката, на която се строи това хранилище се нарича "Радиана" и тя е в близост до АЕЦ "Козлодуй". Няма обаче нищо общо с атомната електроцентрала.

Хранилището все още не е построено. Договорът за неговото изграждане е подписан през 2016 г., а от 2017 година започват строителни дейности на площадката. В момента е строителен обект.

Контролът за безопасността на труда и цялата дейност е на българо-немски консорциум, който отговаря за изграждането на хранилището. В него ще се съхраняват ниско и средно радиоактивни отпадъци, част от които ще идват от АЕЦ "Козлодуй", като дрехи, предпазни ръкавици, гащеризони и други материали, които се ползват в АЕЦ "Козлодуй", така също и материали, които се ползват от БАН и медицински заведения.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници