Близо 75 хиляди лева за училищни проекти събра #ЩедриятВторник

Близо 75 хиляди лева за училищни проекти събра #ЩедриятВторник
A A+ A++ A

За трета поредна година Фондация BCause - като официален партньор за България на световното движение, организира национална информационна и дарителска кампания по случай празника на щедростта и дарителството - #ЩедриятВторник. В продължение на 4 седмици 30 училища от цялата страна набираха дарения за своите училищни проекти - от инструменти за духовия оркестър през сензорна стая до спортно игрище. Две дарителски платформи участваха в инициативата - DMS - България (Единен дарителски номер) и Платформата.бг.

Училищните кампании набраха общо 31 338 лева от 1414 дарители в дарителските платформи. Допълнително на свои събития училищата привлякоха дарения в размер на 43 559 лева.

Шест училищни кампании получиха подкрепа, надхвърляща търсената сума. Това са: Дари с добро в ОУ 'Св. Паисий Хилендарски', с.Езерче, Лаборатория за рециклиране в Земеделската гимназия Силистра, Модерно е да си грамотен в СУ „Иван Вазов” - Вършец, Доброволците от СУ "В. Левски", Вълчи дол искат да дарят усмивка на самотен човек, Подкрепете златните олимпийци от Софийска математическа гимназия, Училищен химн на 'Българско школо".

Малко не достигна на Мисия 'Модерна библиотека' в ОУ 'Св. св. Кирил и Методий', с.Правда да постигне целта си. Около половината сума набраха: Детска площадка в двора на ОУ 'Христо Ботев', с. Камбурово, Екологично отопление за ОУ 'Васил Левски', с. Славяново, Ученически кът за позитивно междучасие в НУ "Я.Сандански", Разлог.

„Следвахме точно вашите съвети и работата ни с доброволците беше основно посветена на рекламата на кампанията. Освен социалните мрежи, подготвихме и раздадохме флаери, изпратихме информация до местната и варненската преса, дадохме интервю за радио Варна, снимаха ни за програмата Знание бг за БНТ2, излъчено на 3.12., потърсиха ни и от ТВ. Направихме постери, които поставихме на важни обществени места в града, разпространихме съобщения по таблата в училище и на различни места из града. Подготвихме дори и клип, който споделихме в социалните мрежи и изпратихме на линковете в БТА, изпратени от вас. Доброволците изработиха коледни и новогодишни картички, които са в продажба от една седмица. С уважение и огромна благодарност на екипа на BCause за ценните съвети и безценният опит, който натрупахме, благодарение на включването ни в #ЩедриятВторник. Весели Коледни и Новогодишни празници!“
Мария Петкова, координатор на Доброволчески клуб  "Усмивка"

Кампания: Доброволците от СУ "В.Левски", Вълчи дол искат да дарят усмивка на самотен човек!

Всички проекти: https://givingtuesday.bcause.bg/giving-tuesday-2019/school-projects.html

Партньори в разпространяването на информация за #ЩедриятВторник тази година станаха Български дарителски форум, Национална мрежа за децата, Заедно в час, Международната награда на херцога на Единбург, както и бизнес асоциациите Български форум на бизнес лидерите, Американска търговска камара, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, Британско-българска бизнес асоциация.

Фондация BCause покани големи компании да изберат училищни проекти, които да 'осиновят' и да станат спонсори на Форум #ЩедриятВторник. Компанните, които направиха дарения и подкрепиха инициативата, бяха: А1, Овергаз, ОББ, Kinstellar, Era, Дънди прешъс металс - Челопеч и Дънди прешъс металс – Крумовград, HP Enterprise, Аурибис. Генерален спонсор на Форума беше Tick42. Събитието беше излъчвано едновременно във facebook и Youtube от Саундвижън.

GivingTuesday2019 forum 2

Форум "Щедрият Вторник 2019" се проведе на 26 ноември в София, под мотото „Лично за дарителството в училище“. На сцената на Клуб 1 в НДК говориха -  Деница Сачева, зам. министър на МОН, Мигел Ернандес, търговски аташе в Посолството на САЩ в България, Любов Костова - директор на Британски съвет в България, Линда Ауанис - основател и председател на Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“, Сениха Бейхан - директор на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Правда, обл. Силистра, Любомир Аламанов, Александър Христов и Даниел Киряков – основатели на Център за анализи и кризисни комуникации, Красимира Кирчева - учител в СУ „ Димитър Благоев" – гр. Свищов, Тихомира Нанева – учител от „Заедно в час“, Златина Стайкова e учител и съосновател на сдружение "Образование и здраве".

Форумът завърши с двучасов рок концерт на две ученически групи - 58 Degrees от Софийската математическа гимназия и The Clinkyous Company от Немската езикова гимназия.

GivingTuesday2019 forum 3

Видео клип, с гласа на водещия на Форума Стефан А. Щерев, беше излъчван pro bono от медийния партньор bTV и в социалните мрежи. Медийни партньори на #ЩедриятВторник бяха още България Онер и Дарик радио.

 

Още за #Щедрият вторник/#GivingTuesday

#GivingTuesday е глобална инициатива. Идеята се появява в САЩ през 2012 г. като реакция спрямо Черния петък и манията по безконтролно пазаруване по празниците, когато повечето хора, заливани отвсякъде с рекламна информация, купуват твърде много и ненужни вещи.

#Щедрият вторник/#GivingTuesday се отбелязва за първи път в България през 2014 г. по инициатива на Фондация BCause, член на CAF Global Alliance. Създаден е и сайт http://givingtuesday.bcause.bg, с идеята да привлича съмишленици.

Тази година #ЩедриятВторник беше на 3 декември. Повече в сайта на #ЩедриятВторник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници