Меркел: Искам Гърция в еврозоната!

Меркел: Искам Гърция в еврозоната!
Самарас обясни на Меркел, че Гърция има нужда от повече време, а не от повече пари за реформите.
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел настоя, че иска Гърция да остане в еврозоната и изрази увереност, че Атина прави всичко, което може, за да разреши проблемите си.

След среща с канцлера гръцкият премиер Андонис Самарас посочи, че Атина не иска повече пари от партньорите си в еврозоната, а само време, за да си поеме въздух, така че да може да се върне към растеж, предадоха АФП и „Дневник”.

Гърция ще зачита и ще изпълни своите ангажименти, подчерта премиерът, като изрази увереност, че следващия месец докладът на международните кредитори за напредъка в реформите ще покаже, че гръцкото правителство скоро ще представи резултати.

„Искам да отправя три послания: първо, ще представим резултати. Второ, намаляваме два дефицита наведнъж: фискалния дефицит и дефицита на доверие в страната. Трето, икономическият растеж е от ключово значение, за да изпълним задълженията си скоро,” изтъкна още Андонис Самарас.

„Дълбоко съм убедена, че новото гръцко правителство под ръководството на премиера Самарас прави всичко, за да реши проблемите, пред които е изправена Гърция,” отбеляза Ангела Меркел.

„Знаем, че това изисква големи жертви... и Германия винаги е казвала, че ще подкрепи Гърция,” допълни канцлерът.

„Искам да кажа много ясно - от началото на дълговата криза, винаги съм била ясна за това и то е цел на цялото федерално правителство - Гърция е част от еврозоната и аз искам Гърция да остане в еврозоната,” подчерта Ангела Меркел.

По думите й това ръководи всички дискусии, защото еврото „е много повече от обикновена валута. То е идея".

В събота Андонис Самарас ще разговаря с френския президент Франсоа Оланд в Париж.

След среща в Берлин Оланд и Меркел излязоха с обща позиция за Гърция, като настояха Атина да се придържа към договорените цели за реформи.

#Германия #Гърция #Франция #Ангела Меркел #Андонис Самарас #Франсоа Оланд #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници