Бойко: Мислех, че Тръмп е с дупки по бузите и крива мутра, а той ме посрещна с 500 гвардейци и на камината

Бойко: Мислех, че Тръмп е с дупки по бузите и крива мутра, а той ме посрещна с 500 гвардейци и на камината
A A+ A++ A

Срещата с Тръмп беше много важна среща – за първи път бяхме в Саудитска Арабия, никой не беше стъпвал там. За първи път бяхме в Кремъл, в Япония, за първи път бяхме на много нови места" – така премиерът отговори на въпрос дали срещата с Тръмп е била най-важната в мандата му като премиер. "Много можем да се хвалим в тази сфера, но да си на камината в Белия дом при американския президент – а това ми е пореден път на мен в Белия дом, и то в компанията на неговия първи зам.-президент Пенс, също и на министрите и държавния секретар – това е една много добра оценка. Да, може би нашите съседи в момента нервничат, но ние сме си го изработили това. Ние сме си се доказали, така че безспорно ние сме от най-добрите и лоялни членове на НАТО и ЕС."

На въпрос кое е най-краткото изречение, което описва срещата, Борисов отговори, че е видял и ролята на медиите. "Поне това, което съм виждал по телевизиите и така, както дават Тръмп, винаги го дават с изкривени физиономии, с дупки по бузите. А всъщност е много симпатичен, здрав и с гъвкав ум човек. Два часа минаха много приятно. Не можах да повярвам, че това е човекът, който толкова пъти съм гледал и съм се чудил как би могъл дори да е на този пост. Той е уникален. Беше много подготвен по всички теми, разбра ме и за ядрената централа".

Не са много българите, които са посрещнани с 21 топовни салюта във Вашингтон. Когато по булевардите във Вашингтон с абсолютно спряно движение се движи българското знаме, когато 21 топовни салюта и 500 гвардейци ни посрещат, ми беше драго за България. Беше ми драго за този народ, който през какво ли не е минал, но сме го постигнали.

На питане за това дали САЩ ще изпратят нов човек в посолството си у нас, който да отговаря за свободата на словото, върховенството на закона и темите за малцинствата, Борисов отговори, че той сам е поискал такъв човек да бъде изпратен у нас. "Гледах с истинско съжаление президента Тръмп как неговите медии се бутаха и биха. Аз не искам да виждам това в България. Свободата на медиите у нас е толкова голяма, че ако вие ми кажете една тема, която да не е отразена в българските медии или не е стигнала до бял свят….", не довърши Борисов.

Много важни посещения имаше, но това е стратегическо, даде ни зелена светлина с това споразумение, което подписахме, в което много ясно пише – не флотилия, а координационен център. Вече ние всички – Гърция, Румъния, Турция, Полша, Словакия, имаме едни и същи машини – самолетите ф16, с които да водим координирани действия по отбрана, допълни премиерът.

Във вторник пристигат американски експерти в областта на ядрената енергетика, които ще посетят АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене, за да видят новите работещи реактори и следващата площадка за новите реактори. След като се диверсифицира ядрената енергетика. Да, реакторите ни са руски, тубрините са американски, електрониката е френска, горивото е на Уестингхаус, – прекрасен проект за 70 години е. Тръмп веднага го схвана и ни окуражи. Присъствието на държавния секретар и вицепрезидента на Тръмп е ключово за нас, съобщи още премиерът.

На въпрос не е ли странно американците да пращат специален човек, който да отговаря за върховенството на закона у нас, Борисов съобщи, че американците пращат специален човек, защото премиерът е поискал да изпратят такъв. "Дайте ми една рамка или правила и аз приемам ангажимент да събера издателите, медиите, и ще им кажа – ето, обединяваме ли се това да бъде спазвано? Защото автоцензурата аз не мога да я контролирам – когато частника каже на своите журналисти да снимат нещо, аз не мога да се намеся и да кажа това да не се прави", допълни Борисов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници