2/3 от столичани против новите цени за Синя зона

2/3 от столичани против новите цени за Синя зона
Гражданите спряха протестите до 27 септември, когато ще стане ясно какво решение ще вземе Комисията по транспорт след внесените предложения от потърпевшите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

2/3 от столичани не одобряват новите цени за паркиране в Синя зона и Зелена зона, сочи изследване на агенция ЕСТАТ, представено от управителя й Иво Желев.

Ако сега столичани плащат 31-32 лв. за паркиране в центъра, то с новите условия тези разходи биха скочили тройно - над 90 лв. коментира Иво Желев, цитиран от БТА.

Хората, които работят в центъра, смятат че месечният разход за паркиране в Синя зона ще се вдигне до 150-180 лв. Тези, които посещават центъра по-рядко, ще плащат вече не средно 14 лв. на месец, а над 45 лв., сочи проучването, проведено онлайн сред 1303 души в София между 14 и 24 август.

Софиянци заявяват още в изследването, че ще избягват двете зони, ще паркират извън тях и ще ползват градски транспорт.

Над 80% посочват, че обществените безплатни паркинги са недостатъчни, а над 76% смятат, че са с лошо местоположение.

Близо 63% от анкетираните изразяват готовност да протестират срещу новите правила, показва проучването.

Според наредбата на общината за паркиране в Синя зона от 1 октомври винетката за преференциално паркиране по местоживеене ще струва 150 лв. годишно за автомобил и 450 лв. за втори.

Цените за Зелената зона ще са съответно 100 и 300 лв. На хората, които живеят в тези райони, няма да бъде осигурено паркомясто.

Паркирането в Синя зона поскъпва от лев на два, въвежда се и платено паркиране за новата Зелена зона от 1 лв. за час престой.

Промените предизвикаха протести на хората, които живеят в тези райони, както и недoволство у гражданите, на които се налага да паркират в Синя зона и Зелена зона.

Столичани, които живеят в центъра, предложиха на общината да плащат винетка от по 100 лв., но за втора кола.

Те спряха протестите до 27 септември, когато ще стане ясно какво решение ще вземе Комисията по транспорт след внесените предложения от потърпевшите.

#Синя зона #Зелена зона #паркиране #София #Столичен общински съвет #СОС #Столична община #винетка #паркомясто

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници