Технологични добавки (адитиви)

Технологични добавки (адитиви)
A A+ A++ A

Технологичните добавки са вид хранителни вещества, добавени към храните по технически съображения за подобряване на органолептичните свойства и удължаване на трайността на продукта и запазване на външния му вид. Класифицирани са като Е и съответен трицифрен номер - например оцветителите са от Е100-Е180. Към тях се отнасят ароматизанти, подсладители, киселини и основи, обогатители, ензимни препарати, консерванти, антиоксиданти, емулгатори, стабилизатори, уплътнители и желиращи агенти.

Могат да бъдат естествени и изкуствени. Следва да се прилагат само в количества, които не надвишават определените максимални нива за тях в готовия за консумация продукт. Опоменават се на етикетите. Редица одобрени от Европейския съюз оцветители са считани за вредни и са забранени в някои страни. Например трябва да се избягват някои оцветители Е102, Е110, Е123 и Е151. Те се използват широко за оцветяване на снаксове, сосове, сухи супи, вино.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино