Нестандартна демонстрация до Парламента по повод Световния петък без кожи

Нестандартна демонстрация до Парламента по повод Световния петък без кожи
A A+ A++ A

Нестандартна демонстрация до Парламента ще се състои този петък от 18 ч. Акцията се провежда като част от Световния петък без кожи и се организира от сдружение КАЖИ. Събитието повдига въпроса за отглеждането и убиването на животни като норки и лисици, само и единствено за техните кожи.

В градинката до Парламента организаторите са предвидили мащабен екран, на който ще се прожектират кадри от халетата на най-голямата ферма за норки в България. Гражданите, които се включат в демонстрацията този петък, ще имат възможност да подпишат на място отворено писмо до народните представители. По време на митинга ще се проведе и артистичен пърформънс с участието на общността “Дерида Денс – артисти и приятели”.

Поводите за демонстрацията са два. Единият е законопроектът за забрана на фермите за ценни кожи в България. Петя Алтимирска, председател на КАЖИ, обяснява:

“България е на кръстопът да вземе важно решение. Но то се бави и това коства животи. Законопроектът за забраната е внесен в Парламента от група депутати и чака да бъде гласуван. Очите ни сега са насочени към народните представители. Те ще решат още колко животни трябва да бъдат обречени на страдание и смърт в България, само за да се кичим с техните кожи. Отново излизаме на улицата, за да напомним за това.”

Вторият повод за акцията е Световният петък без кожи, който неслучайно съвпада с “Черния петък”. На този ден в хиляди магазини в България огромна част от продуктите с ценни кожи ще стигнат до потребителите. “Дали тези потребители знаят за жестокия произход на това, което купуват? Помпони на шапки, яки на качулки, елеци, палта, ключодържатели и още много дребни неща, с които хората неусетно поддържат жестокостта към животните във фермите за ценни кожи.”, казва още г-жа Алтимирска

Глобалната климатична стачка, която ще се проведе и в София по същото време,  се очаква около 19:30 ч. да се присъедини към демонстрацията до Парламента срещу фермите за ценни кожи. С това символично се подчертават допирните точки между двете каузи. От КАЖИ отбелязват, че наред с етичните и хуманните проблеми с фермите за кожи, те водят също до екологични проблеми и застрашават биоразнообразието.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници