(ВИДЕО) България скърби за Ламбо! Депутатите сведоха глави, Нинова плаче, Бойко - с топли думи

(ВИДЕО) България скърби за Ламбо! Депутатите сведоха глави, Нинова плаче, Бойко - с топли думи
A A+ A++ A

Скръбната вест за кончината на големия наш, известен и зад граница актьор - Стефан Данаилов потресе цяла България. Легендата на българското кино си отиде на 76-годишна възраст във ВМА.

Трагичната вест бе потвърдена и на Фейсбук страницата на Народен театър „Иван Вазов“. „СТЕФАН ДАНАИЛОВ ни напусна тази сутрин ... Думите ги няма, за да изразим мъката от тази загуба... Българският театър, кино, култура вече не са същите. Светъл път, СТЕФАНЕ, приятелю! Почивай в мир!“, пише в публикацията.

С прискърбие съобщаваме, че ни напусна Стефан Данаилов – дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, любим актьор с повече от 150 роли в театъра и киното, министър на културата, народен представител“, заявиха от НАТФИЗ.

Премиерът Бойко Борисов написа във Фейсбук: "Сбогом! Беше голям мъж!". Депутатите пък почетоха с минута мълчание паметта на Стефан Данаилов.

„Напусна ни голям актьор и човек, с обаяние, талант и артистичност“, каза в началото на заседанието председателят на НС Цвета Караянчева.

Тя посочи, че Стефан Данаилов има топлото признание и обич на целия народ и влагаше енергията си в 6 парламента.

В залата лидерът на БСП Корнелия Нинова се разплака от загубата на близкия си приятел.

„България загуби голям българин, обичан и уважаван от хиляди хора. Той беше вселена от талант, емоция и мъдрост. БСП загубихме една от най-авторитетните си личности и опора. Стефан беше вдъхновение за нас. След смъртта на татко, той стана мой втори баща. Загубих го. Ламбо, обичам те толкова много. Ще ми липсваш. Почивай в мир“, написа Нинова в личния си фейсбук профил, където сподели и снимка с Данаилов.

Проф. Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ (НАТФИЗ) през 1966 г. Обучава се при проф. Стефан Сърчаджиев, Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Веднага след дипломирането си е назначен в Пловдивския театър. Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Добива популярност още с появата си във филма „Първият куриер“, но широката му известност идва с участието в „На всеки километър“ (1969). През 1973 г. се присъединява към Театър „Българска армия“. От 1979 г. става част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“.

В своята над 50-годишна творческа кариера Стефан Данаилов е изиграл повече от 150 роли в киното, театъра и телевизията. Един от популярните му образи в българското игрално кино е на инструктора по шофиране Яким Донев във филма "Дами канят". От филма остава и култовата реплика на героя му: "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?".

Стефан Данаилов е участвал във филмите "Инспекторът и нощта" (1963), "Князът" (1970), "Черните ангели" (1970), "Иван Кондарев" (1974), "Сватбите на Йоан Асен" (1975), "Допълнение към ЗЗД" (1976), "Топло" (1978), "Юлия Вревская" (1978), "От нищо нещо" (1979), "Търновската царица" (1981), "Княз Борис Първи" (1985), "След края на света" (1998) и др. Той е участвал и в редица международни копродукции. Под ръководството на италианския режисьор Луиджи Перели Стефан Данаилов е участвал в седмия сезон на италианския сериал "Октопод" (1994), в минисериала "Рекет", в сериалите "Дело по съвест" и "Дълбоко в сърцето", които му носят голяма популярност в Италия. Участвал е и в българските телевизионни сериали "Стъклен дом" (2010) и"Фамилията" (2013).

Носител е на множество награди от национални театрални и филмови фестивали. От 1994 г. е съосновател и вицепрезидент на фондация „Авансцена“, а от 1996 г. е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър. От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, става доцент през 1996 г., професор през 1999 г. Обучава 8 випуска – повече от 250 актьори за драматична сцена. Министър на културата на България в периода 2005-2009 г. Данаилов бе народен представител в 6 в парламента, а в 44-ото Народно събрание бе депутат от 24-ти Многомандатен избирателен район – София.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници