“Калчото” вече не е лигата на ниската резултатност

“Калчото” вече не е лигата на ниската резултатност
A A+ A++ A

 

Популярното клише приписва на италианското първенство подчертано дефанзивен профил. Голям процент от срещите в “калчото” завършват без отбелязан гол или с пестеливото 1:0, а играта е доминирана от концепцията на “катеначото”.

Да, но времената се менят, а както отбелязва статистическа извадка на Бетиндекс, Серия А в никакъв случай не е най-ниско резултатната лига сред водещите 5 в Европа.

Данните след 12 кръга, направени по време на ноемврийската пауза през 2019 г., показват, че по-малко от 50% от мачовете в първия ешелон на Ботуша приключват с “ъндър” (под 2,5 гола). Не повече от 2 гола са отбелязани в 53 от 119 мача в Серия А в първите три месеца от шампионата – делът на тези двубои е 44%. Общата резултатност също е относително висока – отбелязани са 338 гола (2,84 средно на мач).

Френското първенство е “най-сухо”

Най-слаба като резултатност от европейкия Топ 5 е Лига 1. За 129 мача в елита на Франция са реализирани 304 попадения или едва 2,35 на мач. 72 срещи от този шампионат са приключили под границата от 2,5 гола (56%). Любопитно е, че по-висок процент under-и регистрира испанският шампионат (57%), но пък резултатността на Ла Лига е по-висока (328 гола в 129 мача, 2,84 средно на мач). При всички положения статистиката насочва към търсене на краен изход “под 2,5 гола” в мачове от тези две първенства, отчита Бетиндекс.

Головата фиеста е в Бундеслигата

Контрастът на “сухата” Лига 1 идва от Германия. Бундеслигата е всичко друго, но не и скучна. В първите 99 мача от сезона са отбелязани 319 попадения – средно 3,22 на мач. Забележително е не само това число, но и ниският процент “ъндъри” - едва 27. Така че прогнозите при граница над 2,5 гола обещават успех за повечето мачове в немския шампионат.

Под 50% са нискорезултатните мачове в Англия – 55 от 120 са приключили с по-малко от 3 отбелязани гола. Средната резултатност във Висшата лига съвсем леко отстъпва от тази в Серия – 340 гола, или 2,83 на мач. По отношение на този вид прогнози Премиър лийг по-непредвидима от останалите първенства в континенталния Топ 5.

Българското първенство е подходящо за търсене на “ъндър”-и

Нашият шампионат не е от най-ниско резултатните. По отношение на средната резултатност Efbet лига превъзхожда Лига 1 и Ла Лига – българското първенство регистрира 2,56 средно на мач (287 гола след 112 мача). Когато обаче говорим за разделението по линията под/над 2,5 гола, то повечето мачове у нас са “ъндъри”. За 16 кръга в “А” група са регистрирани 60 срещи, в които са топката е влязла в мрежата два пъти или по-рядко. Доста голям е процентът на двубоите от първия ешелон на България, в които е отбелязал само единият отбор. В този смисъл прогнозите под границата на 2,5 гола за мачове от нашето първенство предполагат добра успеваемост.

Специалистите все пак отбелязват, че статистиката не обяснява всичко. Става дума за усреднени данни, които насочват към определени тенденции, но те могат да не важат за конкретен мач.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници