Кога да се ваксинирам срещу грип, за да съм защитен, когато има епидемия?

Кога да се ваксинирам срещу грип, за да съм защитен, когато има епидемия?
A A+ A++ A

Специалистите са категорични – ако смятате да се ваксинирате, направете го веднага, щом ваксината срещу „новите” грипни вируси бъде достъпна. Това е препоръка на специалисти от различни страни. Известно е, че грипните вируси имат висока изменчивост, както и че през всеки сезон се срещат различни техни представители. Затова и ваксината срещу грипа е различна всяка година – приготвя се на база проучвания и изследвания какъв или какви се очаква да бъдат грипните вируси през предстоящия сезон.

Повечето хора се сещат за ваксина, когато вече започне да се говори за разрастваща се грипна епидемия. Тогава вече е късно за подобен вид профилактика. Около две седмици са необходими на организма да изработи специфични антитела след ваксинация и така да се изгради защитата му срещу грипа.

Грипната ваксина се произвежда от различни фирми за всяка страна. Затова наличността й много зависи от чисто икономически условия. Ако няма проблеми, доставките на ваксините трябва да започват още през август и да продължават усилено през септември и октомври.

Препоръчва се лекарите да промотират ваксинирането срещу грип веднага щом ваксината е налична, като ваксинирането може да започне още през август.

По препоръки на Center Of Disease Control and Prevention, USA

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници