Рашидов: Добре, че Божидар Димитров е от Созопол

Рашидов: Добре, че Божидар Димитров е от Созопол
По повод думите си, че вицепремиерът Симеон Дянков е най-добрият археолог, Вежди Рашидов подчерта, че това е било шега, но „по-важното е, че финансовият министър е на ясно и помага”. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Това, че Божидар Димитров е от Созопол е добре, там излиза интересна археология и ние имаме желание от остров Свети Кирик да направим национален паметник на културата, заяви министърът на културата Вежди Рашидов.

„Има винаги едно съмнение, но какво да направим, че Божидар Димитров е оттам. Все едно отнякъде трябва да се започне, защото досега не се е работило цялостно”, посочи министърът по БНТ в петък сутринта.

Аз мога да посоча с пръст какво съм направил, каза още Рашидов, като повтори каква ценност за софиянци и за привличане на туристи ще е Ларгото.

По повод думите си, че вицепремиерът Симеон Дянков е най-добрият археолог, Вежди Рашидов подчерта, че това е било шега, но „по-важното е, че финансовият министър е на ясно и помага”.

„Ние години нищо не правихме за културния туризъм. Аз бях изумен в Долината на царете, че се работи по 3 тракийски гробници, а те са 60. Ако всяко правителство разкриваше по една гробница щяхме да имаме истински културен туризъм. Колегата ми от Турция ми каза, че годишно печелят 23 милиарда долара от културния туризъм. Да, Турция е голяма държава, но там се работи”, посочи Рашидиов.

„Имаме си експерти, които определят колко средства за кой обект да се дадат. Направихме национална карта на културните паметници за културния туризъм”, похвали се министърът.

По повод изказванията на археолозите от Асоциацията на българските археолози, че не се търси тяхното експертно мнение за Закона за културното наследство Рашидов каза, че много често някои хора добиват самочувствието, че винаги трябва да бъдат питани.

„Всеки министър може да си избира експертите”, подчерта той.

По повод на промените в Закона за културното наследство, министърът посочи, че основната му цел е да привлече млади хора с добри заплати.

„Никога не се говорило толкова за археология, за култура – премиерът има разбиране за това, финансовият министър – също. Трябва да се печели от културния туризъм”, категоричен е Рашидов.

„Всичко трябва да се прави след дебат. В началото може да се караме, но след дискусия се разбираме. Така ще направим и с археолозите, ще ги изслушаме всички и тогава ще решим. И, разбира се, трябва да дадем приоритет на регионалните музеи, там има също много добри археолози”, каза още той.

#Вежди Рашидов #министър на културата #Божидар Димитров #Созопол #Ларго #остров Свети Кирик #Симеон Дянков #Министър на финансите #вицепремиер #Турция #България #Закона за културното наследство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници