За първи път и президентът почете жертвите на комунизма в България

За първи път и президентът почете жертвите на комунизма в България
Европейският ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма бе отбелязан пред паметника край НДК. Президентът за първи път поднесе цветя. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Граждани, репресирани, общественици и политици почетоха жертвите на комунизма, като положиха цветя и венци пред мемориала им край НДК.

За първи път, откакто 23 август 2010 г. бе отбелязан като Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма в България пред паметника бе положен и венец от президента на Република България, предаде БГНЕС.

„Историята няма ляв и десен прочит, историята трябва да бъде обективна," заяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев по време на отбелязването на Европейския ден за възпоменание на жертвите на престъпленията на тоталитаризма.

В 2012 г.все още нямаме обективен прочит на нашата история, убеден е евродепутатът. Той настоява в българските учебници и в разясненията на българските учители да присъства именно обективната история за това, което се е случило преди повече от 70 години.

От Съюза на репресираните от комунистическия режим припомниха, че над 30 000 души загиват в първите месеци от идването на тоталитарния режим у нас година, хиляди още са неизвестност.

И до днес в съюза продължават да търсят помощ хора, които не могат да намерят смъртните актове на своите родители.

През 2008 г. на пленарната сесия на ЕП беше приета писмена декларация с предложение за обявяването на 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма.

Декларацията бе приета, за да се запази паметта за жертвите на масово депортиране и изтребление от страна на двата режима. В декларацията се подчертава, че пактът Рибентроп - Молотов, сключен на 23 август 1939 г. между Съветския съюз и Германия, е разделил Европа на две сфери на влияние чрез своите секретни допълнителни протоколи.

Последвалите масови депортирания и убийства, извършени от страна на сталинизма и нацизма, спадат към категорията на военните престъпления и престъпленията против човечеството.

На 19 ноември 2009 г. българският парламент прие 23 август да бъде обявен за Ден за памет на престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.

На паметната плоча, която се намира в непосредствена близост до НДК е записано: „Поклони се, българино. В тази стена е вградено страданието на нашия народ. Нека споменът за невинно пролятата кръв гори сърцата ни като вечен огън. Нека миналото да не се повтаря".

#репресирани #Росен Плевнелиев #паметник #НДК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино