Българските моряци ще отговарят за кокаина пред съда в Испания

Българските моряци ще отговарят за кокаина пред съда в Испания
Испанският вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас намекна, че след като всички моряци са били на кораба 20 дни, значи всички би трябвало да знаят за кокаина. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българските моряци от кораба „Свети николай", задържан с близо 3 т кокаин на борда, трябва да бъдат съдени в Испания, обяви вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас след среща с българския си колега Цветан Цветанов в Мадрид.

Българският вицепремиер и министър на вътрешните работи заяви, че независимо къде ще бъде процесът, той трябва да е справедлив, а виновните да понесат своето наказание, дори и да е най-тежкото, предаде бТВ.

Цветан Цветанов каза още, че на първо място самият екипаж трябва да помогне на себе си, като съдейства на разследването преди да очаква помощ от когото и да било.

Испанските власти изнесоха данни за движението на кораба „Свети Николай" и затова къде той е бил натоварен.

Стана ясно, че плавателният съд е бил натоварен между 20 и 24 юли с кокаин от Венецуела.

Вече са известни определени лица, които са отговаряли за набирането на екипажа. Известни са и техни контакти в Европа.

Затова двамата вътрешни министри са се договорили след 15 дни в България да дойдат представители на испанските спецслужби, които в сътрудничество с българските си колеги, да проведат операции.

„Това, което се договорихме – организираната престъпност ще остане неприятно изненадана," заяви само Цветан Цветанов, без да уточнява какви ще са тези операции.

Министър Хорхе Фернандес Диас не каза конкретно колко и кои от моряците са били наясно с какво точно е бил натоварен корабът. Той намекна, че след като всички са били на кораба 20 дни, значи всички би трябвало да знаят. Мнението му е, че всички моряци са знаели.

21 българи от екипажа на кораба „Свети Николай" са в ареста в Испания, след като на 16 август на борда на плавателния съд бяха открити близо 3 тона кокаин.

В България бяха задържани соченият от полицията за организатор на пратката Руслан Колев и собственикът на кораба Дойчин Дойчев. По-късно и двамата бяха освободени от специализирания съд.

В сряда близки на задържаните моряци се срещнаха с премиера Бойко Борисов.

#кораб „Свети Николай" #Цветан Цветанов #Хорхе Фернандес Диас #кокаин #български моряци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници