Румен Радев: Образованите движат света напред, просветителите - държавата

Румен Радев: Образованите движат света напред, просветителите - държавата
A A+ A++ A

Постиженията на просветителския и на свободолюбивия дух са в основата на нашата памет и държавност, а образованите и почтените личности движат света напред. Това каза  президентът Румен Радев в обръщение в Гербовата зала на "Дондуков" 2 към ръководители на културни институции и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството в Деня на народните будители.

"На Вас, днешните будители, представители на културни и просветни институции и организации искам да благодаря за честта да отбележим заедно този ден и за посланието и за родолюбието и просвещението като стожери на националното единство", обърна се към тях президента.

Преди срещата на държавния глава с ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството, пред сградата на президентската институция се състоя традиционната церемония по издигане на националното знаме.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част и поздрави гвардейците с празника. 

А администрацията на президента за поредна година отвори врати за гражданите от 10:30 до 16:30 часа на 1 ноември

Посетителите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала на "Дондуков" 2, кабинетите на Радев и Йотова, Огледалната зала и президентската библиотека.

Специален акцент в празничния ден е експонираният в Гербовата зала първи препис на "История славянобългарска", направен от Софроний Врачански само три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници