Умората при бременната означава недостиг на кислород за плода

Умората при бременната означава недостиг на кислород за плода
A A+ A++ A

Все повече бременни поддържат висока физическа активност - дори и по-висока от тази, преди да забременеят. Бременността не е болест, а едно различно физиологично състояние и дамите имат пълното право да са физически активни. Но кога е полезно и кога става опасно?

Ако няма ограничаващи фактори (усложнения на бременността или работа, свързана с тежък физически или умствен труд, или в химическа, или биологично опасна среда например), бременната може да запази обичайния си начин на живот. Ако преди забременяването тя е водила заседнал начин на живот, то през месеците на бременността жената ще намери начин да отделя повече време за разходки, дори за спорт.

В стремежа си да насърчаваме дамите, лекарите препоръчваме: Движете се колкото се може повече - така ще поддържате по-добра физическа форма, така рискът от натрупване на излишни килограми е по-малък, така се освобождавате от стреса, така ще родите по-лесно и др.

Но напоследък не са изключение жените, които решават, че в името на физическата активност трябва да се занимават сериозно със спортна дейност или дори усилена физическа трудова дейност на работното място и у дома. Лекарите забравяме да сложим ограничението, което има огромно значение: „Движете се, но докато почувствате умора!”

Организмът е нормално по време на бременност да работи при повишени изисквания, умората - да настъпва по-бързо, а организмът по-бавно да се възстановява при почивка. Когато майката започва да изпитва умора, това е признак, че сърцето, белите дробове и мускулно-скелетната система не могат да работят толкова и че започват да декомпенсират при завишените изисквания към тях. Това е свързано с преразпределение на кислорода в тъканите и органите - променя се кръвоснабдяването, за да се обезпечи нуждата на най-натоварените органи и системи. И така кръвотокът към плода се забавя, кислородното насищане се понижава, плодът изпитва недостиг на кислород (т.нар. хипоксия) и изпитва стрес. Когато хипоксията е хронична, т.е. жената често се преуморява и/или не почива пълноценно, плодът е в хроничен стрес и недостиг на кислород. А това в известна степен е и причина за нарушаване на всички процеси на растеж и развитие. Хипоксията може да е причина за редица опасни състояния на плода - от изоставане във физическото и нервно-психическото развитие до перинатална асфиксия и детска церебрална парализа.

Умората ви говори, че имате нужда от почивка за вас и за вашето бебе - вслушвайте се в тялото си!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино