Атанас Скатов стъпи на Дхаулагири и изравни по 8-хилядници иконата Боян Петров

Атанас Скатов стъпи на Дхаулагири и изравни по 8-хилядници иконата Боян Петров
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, novinite.com

Веганът Атанас Скатов е изкачил днес, точно в 11:56 часа, връх Дхаулагири (8172 метра), който е седмият по височина на планетата, научи Novinite.com от доайена на родния алпинизъм - доц. Сандю Бешев.

С това си постижение сливналията се изравнява по покорени 8-хилядници с иконата на българския алпинизъм - Боян Петров. 

За сравнение между двамата обаче не може да иде реч. Причината - изчезналият в подстъпите на Шиша Пангма изследовател Боян Петров е изкачил върховете над 8000 метра без кослород, в чисто алпийски стил и без да изчаква към самия връх хора от експедиции. При Скатов положението е по-различно, защото той ползва кислород и често е част от коемерсиални експедиции, какъвто е бил и днешният случай с изкачването на Дхаулагири (Наско е бил част от непалска експедиция, за което си е платил). Тези факти обаче не променят огромната стойност на постиженията на Скатов. Припомняме, че той е веган и се впуска във височинните приключения, без да яде храна от животински произход.

Още по-впечатляващото е, че Скатов от днес официално се превръща в първия българин, който в рамките на една година изкачва цели четири 8-хилядници. Преди да стъпи на Дхаулагири, той стори същото на Канчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2.

Голямата цел пред Наско (на снимката той е на Еверест) е да изкачи всички 14 8-хилядници и по този начин да се окичи с Химайлайската корона, което нито един нашенец не е успявал да стори.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници