Роми и агент на ДАНС в схема за пране на пари

Роми и агент на ДАНС в схема за пране на пари
A A+ A++ A

Престъпна схема за пране на пари в огромни размери бе разкрита от прокуратурата в Пловдив. В мрежата са се включили агент от ДАНС и софийска кантора на ул. "Шипченски проход" в компанията на внушителна група роми от цялата страна. Само от Пловдив са 60. Разплитането на схемата е започнало след подпалването на магазин за масла в Пловдив на 19 септември, споделя прокуро Румен Попов.

Константин Танев, собственик на магазина, подал сигнал, че е бил заплашван със съобщение по Вайбър от софийска кантора на ул. "Шипченски проход". Той имал взет заем от 39 000 евро от канторта. След направено разследване било установено, че доста хора и в чужбина са кленти на кантората. Те рагистарирали дружества в страната. Неграмотни роми ставали собственици на фирмите. Дилъри снимали личните документи на ромите и ги предоставяли на кантората. Следвала проверка дали ще станат за „бушони“. След одобрение ромите били превозвани до столицата с бусове. Подписването на необходимите документи ставало в кантората и така ставали собственици на някоя фирма. Клиентите на кантората от чужбина превеждали суми от 20 до 40 хил. евро. Фалшивите дружества преминавали в офшорни трезори.

Така изпирането на пари ставало факт. 5 човека са с обвинения до момента. Служител на ДАНС, проучвал ромите, е сред обвинените. Управителят на дружеството също е сред тях. Той твърдял, че е с юридическо образование, но по-късно в следствието се разбрало, че е имал само диплома за средно образование. За издирване са обявени 7 човека. Двама от тях са участвали в опожаряването на пловдивския магазин. В течение на следствените действия било установено, че ромка от Войводиново била отвлечена и пребита. Неин син е бил един от „собствениците“ на фирма за пране на пари.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници