Повторна бременност – кога?

Повторна бременност – кога?
A A+ A++ A

Често скоро след раждането на първото дете случайно настъпва втора бременност. Но все повече дами се интересуват и знаят, че кърменето не ги предпазва от забременяване. Когато става въпрос за повторна бременност, освен за социалните фактори е важно да предвидите и това, дали организмът ви е готов за нова бременност.

Особено внимание трябва да имат майките, които кърмят. Бременността и кърменето означават, че от майчиния организъм се извлича всичко, необходимо за растежа и развитието на детето, независимо от състоянието на майката. Това предполага, че е възможно при непълноценно хранене или при скрит недоимък на определени вещества да се достигне до сериозни недоимъчни състояния и заболявания.

Предполага се, че за организма е необходима около година разнообразно и пълноценно хранене и режим, за да се възстанови, и във физиологичните депа да се натрупат различни витамини и минерали, за да се върне организмът към нормалния си метаболизъм. Това ни дава основание да препоръчаме на майка, която планува втора бременност, да кърми до около една година първото си дете и да изчака една година след това, преди да забременее отново.

Естествено невинаги този период се спазва и невинаги повторното забременяване в по-кратък срок предполага задължително възникването на усложнения. Но това са препоръки с оглед на оптималното здравословно състояние както на майката, така и на децата.

Бременност, настъпила скоро след цезарово сечение, също е свързана с повишен риск. Особеностите на раждането и послеродовия период е добре да обсъдите с вашия лекар, когато планувате следваща бременност скоро след раждането.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници