Общината не може да гарантира паркомясто на всеки с кола, заяви Елен Герджиков

Общината не може да гарантира паркомясто на всеки с кола, заяви Елен Герджиков
Според Елен Герджиков процедурите и документите, които се изискват за издаване на винетен стикер за паркиране, са облекчени. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Не може на всеки собственик на автомобил да се гарантира по едно публично място за паркиране, коментира председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков по повод правилата за паркиране в София.

„Промените в Наредбата за организация на движението в София се обсъждат вече трета година. Има граждани, които са разбрали в последния момент за промените в Синя зона", отбеляза Елен Герджиков пред БНТ.

Председателят на СОС обаче посочи, че не оспорва правото на гражданите на протест, часове преди срещата си с представители на Гражданското движение „ДНЕС" и Фейсбук групата „Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране".

От Столична община очакват да чуят конкретни предложения от страна на гражданите за промени в правилата за паркиране на срещата на 20 август.

Според Елен Герджиков процедурите и документите, които се изискват за издаване на винетен стикер за паркиране, са облекчени.

„Според предишните правила единствено собственикът на имота имаше право да получи такъв винетен стикер. 10% от заявленията са от наематели, а 60% от роднини по пряка линия. Ние го решихме този проблем", подчерта председателят на СОС.

Той посочи още, че на интернет страницата на Центъра за градска мобилност са описани подробно документите, които трябва да се предоставят и когато кандидатства роднина по пряка линия, и когато кандидатства наемател, и когато автомобилът е на изплащане.

По думите на Елен Герджиков преди е било много лесно наредбата да бъде заобиколена и затова сега Столична община изисква документи и е строга в издаването на винетки за паркиране.

„Издаването на много такива стикери не е добре за всички софиянци, защото това ще лиши Синята зона от смисъл. Идеята е да се паркират по-малко автомобили, да се ползват по-малко автомобили, които да се паркират на публично общинска собственост", обясни Елен Герджиков.

Той каза, че, когато се използва публична общинска собственост, това е за сметка на всички останали граждани в града, дори и за сметка на тези, които нямат автомобили, за сметка и на тези, които имат гаражи.

„Когато се използва общинската собственост, трябва да има ангажимент", отбеляза председателят на СОС.

"Не може да се гарантира на всеки собственик на автомобил едно публично място. Това не е центърът на един град, това е центърът на една държава, тук има институции. Всички имат право да ползват тези улици", заяви още Елен Герджиков.

#Елен Герджиков #СОС #Столична община #Гражданско движение „ДНЕС" #Фейсбук #паркиране #Синя зона #винетки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници