Плевнелиев поздрави мюсюлманите за Рамазан байрям

Плевнелиев поздрави мюсюлманите за Рамазан байрям
Президентът на България Росен Плевнелиев поздрави мюсюлманите по повод най-големия им религиозен празник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев поздрави мюсюлманската общност в България по повод на празника Рамазан байрам, съобщи прессекретариатът надържавния глава.

„Приемете моите сърдечни поздравления по случай Рамазан байрaм. В края на този свещен за мюсюлманите месец отново имаме повод да си припомним, че празниците са време на радост и светлина, в което се обединяваме, търсейки духовно единство и разбирателство", заявява в поздравлението си Плевнелиев.

„Вярвам, че всички български мюсюлмани ще посрещнат Рамазан с достойнство и оптимизъм, като отворят сърцата си за ближния. Нека млади и стари, бедни и богати, здрави и болни, си подадат ръка в името на надеждата. Нека доброто и прошката водят делата ни, за да можем заедно да изграждаме в мир и хармония нашия общ дом. Пожелавам на вас и вашите семейства здраве и благодат", се казва още в поздравлението на президента Плевнелиев.

Мюсюлманите по целия свят отбелязват в неделя празника Ейд ал Фитр, с който приключва свещеният месец рамазана, през който богомолците постеха от изгрев до залез слънце, предават и световните агенции.

Празникът е известен още като  Рамазан байрам, Ураза байрам, Кьочук байрам или Шекер байрам. В превод от арабски Ейд ал Фитр означава празник за приключване на поста.

Официално в неделя постът на рамазана ще приключи с молитва и после вярващите ги очаква богата трапеза. Заедно с празника Ейд ал Адха - празника на жертвоприношението или Курбан байрам, Рамазан байрам е най-важният празник за мюсюлманите.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Ейд ал Адха #Рамазан байрям #мюсюлмани #ислям #български мюсюлмани #пост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници