Спряха планирания ремонт на джамията в София

Спряха планирания ремонт на джамията в София
Ведат Ахмед изрази притеснението си как в джамията ще се съберат в неделя мюсюлманите за празничната молитва по случай Рамазан байрам. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Спряха планирания ремонт на софийската джамия „Баня башъ" заради пропуск в документацията.

Реконструкцията на храма се наложи след земетресението със сила 5,8 по Рихтер, разтърсило Пернишко на 22 май, но дейностите по ремонта са спрени, защото няма издаден констативен протокол за строителни дейности от Столична община обясни заместник-главният мюфтия Ведат Ахмед, цитиран от БТА.

Столичната община готви констативна експертиза за укрепване на цялата сграда. Изготвен е проект, който да позволи на молещите се да извършват богослужение в храма, за да не се налага той да се затваря, обясни архитект Влади Калинов, директор на Дирекция „Контрол по строителството" на Столична община.

Ведат Ахмед изрази притеснението си как в джамията ще се съберат в неделя мюсюлманите за празничната молитва по случай Рамазан байрам, защото ремонтът значително е ограничил пространството.

Първоначално е констатирано, че трябва да се ремонтират появилите се пукнатини на купола на джамията.

Оказа се обаче, че пораженията са по-сериозни и има нужда от реставрационни дейности и от укрепване основите на храма, за което се изисква протокол от общината, а той се бави вече повече от месец, обясни Ведат Ахмед.

„Ако не бъде издаден навреме констативният протокол за извършване на ремонтни дейности, се опасявам, че единствената джамия в София ще остане години наред в ремонт," коментира заместник-главният мюфтия.

По думите му всички действия по отношение на ремонта на джамията в София, която е паметник на културата от 16-и век, се съгласуват с Министерството на културата.

Има и подписано споразумение между министерствата на културата на България и Турция за опазване на недвижимото културно наследство в двете страни, припомни духовникът.

Той каза, че за втора поредна година от Главно мюфтийство се обръщат с молба към Столична община за осигуряване на терен за шатра в близост до джамията, където по време на Рамазана да се раздава храна на социално слаби хора.

Искането е заради ограниченото пространство в Софийската джамия. Съгласно санитарните изисквания, храната е предвидено да бъде пакетирана и доставена от фирма за кетъринг, уточни Ведат Ахмед.

Независимо от принципното съгласие на общината, е необходимо разрешение от дирекция „Архитектура и градоустройство", откъдето е получен отказ, обясни заместник-главният мюфтия.

Архитект Влади Калинов уточни, че повредите на сградата на джамията „Баня башъ" са по-сериозни и са отпреди години, а последното земетресение е разкрило само част от щетите.

„Главно мюфтийството беше възложило само козметичен ремонт, тоест да се замажат пукнатините - шпакловки и мазилки, което според нас не решава проблема със сигурността на цялата сграда," поясни арх. Влади Калинов.

Затова Столична община е възложила изготвяне на констативна експертиза. Изготвен е проект, който да позволи на молещите се да извършват богослужение в храма, за да не се налага той да се затваря.

Проектът е изпратен в Министерството на културата и в Националния институт за паметници на културата за последващо становище, допълни арх. Влади Калинов.

Когато се изготви окончателната експертиза, ще се предприемат последващи действия, обясни архитектът, без да се ангажира с конкретен срок на изпълнение.

Укрепителните действия трябва да се финансират от Главно мюфтийство, добави той.

#„Баня Башъ" #София #Столична община #главно мюфтийство #Министерство на културата #Ведат Ахмед #Влади Калинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници