ВАС отряза част от методиката за дялово разпределение на парното

ВАС отряза част от методиката за дялово разпределение на парното
A A+ A++ A

Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожни два текста от методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост, както и текстове от наредба за топлоснабдяването. Делото беше образувано по жалби на три физически лица. За издаването на новата наредба за топлоснабдяването, както и за отмяната на действащата до 24 април 2007 г. за топлоснабдяването липсват каквито и да било мотиви. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Тримата върховни съдии Милка Панчева (председател на състава и докладчик), Росен Василев и Сибила Симеонова са установили множество нарушения на правилата за издаване на подзаконови нормативни актове още при приемането на наредбата през 2007 г., както и при последното изменение на методиката през 2015 г. Промените в наредбата за топлоснабдяване са направени през 2013 г. със заповед на тогавашния зам.-министър на енергетиката Анна Янева, която разпорежда и обнародването им в „Държавен вестник“.

Мнението на върховните съдии е, че Янева не е имала такова правомощие, а единствено министър може да издава правилници, наредби, инструкции и заповеди. Според решението на ВАС за издаването на наредба №16-334 от 6 април 2007 г. за топлоснабдяването липсват мотиви. Без мотиви е отменена и действащата до 24.4.2007 г. наредба №2 за топлоснабдяването. При промените в наредбата от 2015 г. на сайта на Министерството на енергетиката е публикувано съобщение за провеждане на обществено обсъждане, но в него също няма мотиви Не са ясни целите на проекта. По мнението на съда от административната преписка се вижда, че не е извършено никакво обсъждане на предложенията. Мнението на съдиите е, че има нарушение на административнопроизводствените правила заради липсата на уведомяване на заинтересованите лица и организации и изготвени мотиви при издаването на наредбата. Това води до отмяна на оспорените пред него разпоредби от наредбата.

ВАС не отменя наредбата и методиката в цялост тъй като пред него са атакувани само отделни техни разпоредби. Решението на тричленката на ВАС не е окончателно. Това административно дело №13721/2017 г. беше образувано по жалби на трима души. В края на май ВАС спря производството си по делото за такса "дялово разпределение", докато чакаше да се произнесе Европейският съд. Европейският съд трябваше да излезе със становище дали се допуска в сградите в режим на етажна собственост, топлоснабдени от районна отоплителна система, етажните собственици да са задължени да участват в разходите за отопление на сградата, въпреки че индивидуално не са поръчвали доставката на централно отопление и не го използват в своя апартамент. Предишното дело за отмяна на такса "дялово разпределение" бе от 13 април 2018 г. Според него министърът на енергетиката Теменужка Петкова трябваше да заплати общо 870 лева разноски на гражданина, подал жалбата.

Петкова трябва да плати и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото. И това дело бе на ниво тристранка във ВАС. Енергийният експерт проф. Атанас Тасев припомня, че системата за дялово разпределение на топлинна енергия е въведено за първи път през 1917 г. в Дания и се основава на прости физически закони. „Ясно е, че в сградата влиза определено количество топлина и излиза по-малко, а разликата трябва да се плати от обитателите. За разлика от тока и газификацията топлинната енергия с влизането в сградата започва да се разпространява през стени, подове и тавани. Отказването от парното на практика натоварва съседите, но първите продължават да ползват част от енергията. Може би има нещо объркано с формулата за дяловото разпределение“, смята професорът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници