През 2019г.: София инвестирала 20 млн. лв. в използване на минералните води

През 2019г.: София инвестирала 20 млн. лв. в използване на минералните води
A A+ A++ A

Столичната община е инвестирала 20 млн. лв. през тази година в използването на минералните води в града. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, след като инспектира ремонта на минералната баня в Банкя.

Средствата са освен за реставрацията на банята в Банкя, но и за тази в „Овча купел“, както и за изграждането на първия общински аквапарк с минерална вода в парк „Възраждане“. Фандъкова констатира, че строителните дейности в Банкя текат по график. “Очакваме следващата година по това време банята в Банкя да заработи. Възраждаме знакови бани и обекти. Най-знаковият от тях и като архитектурна стойност е в Банкя. Над 8 млн. лв. е инвестицията в този обект“, каза Фандъкова.

По думите на Фандъкова вече има процедура за избор на изпълнител за възстановяването на банята в кв. „Овча купел“ и в Горна баня. „Държавата ни ги прехвърли, за да се погрижим за тях“, коментира столичният кмет. „Целта ни е да инвестираме в реставрация на сградите и възстановяване на балнеолечебната и СПА дейност в басейните“, допълни тя.

Строителството пък на първия аквапарк в София започна в края на януари и се очаква да приключи през ноември. Ще бъдат изградени 5 открити басейна – три, от които детски, един развлекателен с дълбочина 140 см и хидромасажен. Проектът предвижда 2 водни пързалки тип „ролба“ с по 1 улей и 1 пързалка с 3 успоредни улея в северната част на комплекса, предназначени за лица с ръст над 130см. В зоната ще има закрит басейн и SPA център с ползване на минералната вода от находището „Баталова воденица“. Водният атракцион ще може да приеме до 500 посетители. В обслужващата сграда ще бъде разположено и заведение за бързо хранене. В зелените площи пък е предвидено поставянето на 130 пейки, шезлонги и 2 чешми.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници