ПП МИР искат цялостно въвеждане на машинното гласуване в България

ПП МИР искат цялостно въвеждане на машинното гласуване в България
A A+ A++ A

Отмяната на машинното гласуване е крачка назад не само в процеса по въвеждане на електронното гласуване, но и в развитието на демокрацията в България.

Това се казва в позиция на ПП МИР по повод предложените от управляващата коалиция ГЕРБ Обединени патриоти и "Воля" промени в Избирателния кодекс, касаещи отмяна на машинното гласуване. От ПП МИР категорично се противопоставят на отмяната на машинното гласуване на местните и парламентарните избори и считат, че българските граждани нееднозначно са показали непримиримостта си към всеки опит за изборни манипулации. "Не е коректно към българските граждани в 12 без 5 да се правят промени в Изборния кодекс чрез които не само, че не се оптимизира и модернизира Изборния процес, а напротив, отнема се възможността за провеждането на честни избори", каза председателят на ПП МИР инж.

Симеон Славчев. Според ПП МИР основните проблеми, довели до ниската активност на машинно гласувалите на Европейските избори са недостатъчната разяснителна кампания на ЦИК, късното приемане на методическите указания, неудачният образец на протокола за отчитане на резултатите от машинните секции, както и слабото обучение и мотивация на секционните избирателни комисии.

„Несъстоятелни са твърденията на управляващата партия ГЕРБ и нейните коалиционни партньори, че броят на избирателите гласували машинно на последните избори е малък и е икономически неизгодно да се осигурят машини”, коментираха още от ПП МИР и подчертаха, че избирателната активност на изборите за Европейски парламент традиционно е ниска и няма как да бъде показател за ефективността на машинното гласуване. Поради лошата организация на машинното гласуване от страна на управляващите по време на Европейските избори гласоподавателите очаквано предпочетоха не машинното, а традиционното гласуване.

Самото отчитане на изборните резултати също затрудни изключително много комисиите и им създаде двойна работа. Не може да се счита че изборът на традиционно гласуване е отказ от машинното гласуване поради неговото непознаване и новост, се казва още в позицията на ПП МИР. За да се реши проблемът и да се въведе успешно машинното гласуване в България от ПП МИР предлагат ЦИК да адаптират разяснителната си кампания според различните нагласи на българските граждани спрямо машинното гласуване.

Именно на предстоящите местни избори машинното гласуване би могло да улесни и опрости изборния процес и най-вече да ограничи порочната практика с поправката на ръка на избирателните протоколи от страна на изборните комисии, се подчертава в позицията на ПП МИР.

Липсата на институционална подкрепа и твърда и устойчива позиция на държавата за методиката на машинното гласуване и лицензирането на машините за гласуване е съзнателно водена от ГЕРБ политика за забава на развитието на европейските ни ценности, се казва още в позицията на най-младата българска партия. Според ПП МИР машинното гласуване е стъпка към утвърждаване на изборна система, която дава гаранции за ограничаване на манипулациите и фалшификациите на изборния резултат и всяко посегателство върху него е посегателство върху конституционното право на всеки български гражданин, а именно правото му на избор, се посочва в позицията на партията.

"Не само, че не трябва да се премахва машинното гласуване, а трябва да се премине към цялостен процес и въвеждане изцяло на машинно и електронно гласуване. За това призоваваме управляващите от ГЕРБ, Обединени патриоти и "Воля" да не отменят машинното гласуване за предстоящите местни избори, а напротив, да го разширят като следваща стъпка от подготовката за цялостното въвеждане на машинното гласуване на всички видове избори в България", каза председателя на ПП МИР инж. Симеон Славчев. За да има ефективност на машинното гласуване трябва традиционното да отпадне, твърдят от ПП МИР, които имат сериозна експертиза и ще се включат активно в публичните дебати по така готвените промени в Изборния кодекс.

Също така от ПП МИР призовават за публичност на достъпните на ЦИК данни и доклади на ключови участници в машинното гласуване, които да се ползват при предстоящия обществен дебат по основните въпроси на машинното гласуване и реална им организационно-техническа подготовка. ПП МИР са категорични, че машинното гласуване е стъпка в правилната посока и всяко отлагане на въвеждането му е в ущърб на демокрацията в България и сериозен сигнал за опит за манипулиране на едни от най-важните избори в България, чрез които могат да бъдат решени голяма част на българите по места. Ако управляващите не се вслушат в гласа на народа и отменят машинното гласуване, то ПП МИР ще предприеме всички законови мерки, чрез които да защитят гражданските права на българските избиратели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници