Един кандидат за приватизацията на „Техноекспортстрой"

Един кандидат за приватизацията на „Техноекспортстрой"
Националният театър в Лагос, Нигерия, е проект на българската държавна компания Техноекспортстрой, която ще бъде приватизирана. Снимка: technoexportstroy.bg
A A+ A++ A

Една фирма подаде обвързваща оферта в конкурса за продажбата на 103 970 акции, представляващи 100% от капитала на софийското дружество "Техноекспортстрой" ЕАД до изтичане на крайния срок, който беше днес в 15 часа, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Кандидат-купувачът на държавната строителната компания е "АТ Инженеринг 2000".

Предстои конкурсната комисия да отвори офертата и да се запознае по същество с предложението на участника.

Това се случва на третия търг след два неуспешни. В последния за разлика от предишните не беше определена минимална цена за компанията.

Първоначално определената беше 68 млн. лв., която по-късно беше намалена на 60 млн. лв.

"АТ Инженериг 2000" се занимава със строеж и ремонти на промишлени, административни и жилищни сгради. Сред проектите са жилищният комплекс "Рослин пакт", участва в строежа на търговския център "Ийст Парк". Нейни управители са Илиян Терзиев и Георги Пенев, предаде „Медиапул".

Компанията прояви интерес и към първия опит за продажба на "Техноекспортстрой" на явен търг с начална цена от 68 млн. лв., заедно с гръцката "Актор" и "Адванс пропъртис" на братята Кирил и Георги Домусчиеви, но нито един от тримата претенденти не се яви на наддаването. Във втория опит за публична продан с начална цена от 60 млн. лв. пък не се включи абсолютно никой. Така Агенцията за приватизация след приватизационен контрол (АПСК) смени начина на продажба на конкурс с оферти според желанието на купувачите.

„Медиапул" отбелязва, че АПСК очакваше "Техноекспортстрой" да привлече кандидати най-вече с имотите си, но за тях се знае прекалено малко, а публичната информация за активите на "Техноекспортстрой" е оскъдна. От финансовите му отчети става ясно, че през последните две години дейността му основно е съсредоточена в България, а обемите на поръчките са повече от скромни. За 2010 г. договорите за строителство са за 12.5 млн. лв.

В активите на "Техноекспортстрой" е дружеството за развойна и научна дейност – "РОССА". Дъщерната фирма притежава складови и офис площи, които отдава под наем и носи приходи на компанията майка.

Заради излизането на "Техноекспортстрой" от отхвърления от България проект за нефтопровода "Бургас –Александруполус" дружеството е натрупало загуба от 6.4 млн. лв. през 2010 г. "Техноекспортстрой" трупа загуба и от построената родилна болница "Джала" в Либия, която е пусната в експлоатация в началото на 2011 г., но не е ясно кога и дали изобщо ще си прибере парите.

Така през 2010 г. държавното предприятие приключва годината на загуба от близо 8.5 млн. лв. Това все пак е подобрение на финансовия му резултат в сравнение с 2009 г., когато загубата е била 28.2 млн. лв., сочи финансовият отчет на "Техноекспортстрой".

Държавната компания Техноескпортстрой е създадена през 1964 г. като консултант и строител, работил основно в Близкия изток и Африка.

Сега дейността й е основно в България - през 2010 г. е работила в курорта Боровец и софийския кв. "Малинова долина".

От началото на юли 2012 г. дружеството е с нов принципал - Министерството на финансите. Преди това то беше към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Дейността на "Техноекспортстрой" зад граница е свързана основно с арабските пазари – Либия, Сирия, Алжир, Мароко, Йемен и Обединените арабски емирства.

Най-голяма дейност държавната компания е развивала в друга разтърсвана от размирици африканска държава – Нигерия. Това е ставало чрез смесеното дружество "Техноекспортстрой Найджирия", където българската строителна компания държи 70% от акциите. Дъщерната компания е реализирала около десетина големи проекта за нуждите на правителството и военните.

Другото работещо задгранично дружество е руското – "ТЕС Р Русия". През 2010 г. то е завършило ремонта на посолския комплекс на България в Москва. Дружеството има лиценз за главен изпълнител на строително-монтажни работи за високо строителство до 100 м височина.

Третото задгранично дружество - "Техноекспортстрой Мароко", през последните две години не е развивало дейност, показва финансовият отчет.

#Техноекспортстрой #АПСК #Агенция за приватизация #приватизация #продажба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници