Десислава Танева: Стопаните на евтаназираните животни ще бъдат обезщетени

Десислава Танева: Стопаните на евтаназираните животни ще бъдат обезщетени
A A+ A++ A

"Обмисляме възможен механизъм, по който стопаните, на които бяха евтаназирани животните, да получат определено обезщетение", заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка с регистрираните у нас огнища на болестта Африканска чума по свинете.

Министър Танева уточни, че към момента евтаназираните домашни животни са 36. Те обаче не са регистрирани, което означава, че мерките им за биосигурност на практика липсват. По думите ѝ в България има добре развито индустриално свиневъдство, в което се отглеждат около 600 000 свине, а ако се допусне разпространението на болестта, това ще доведе до огромни загуби.

„Африканската чума по свинете е едно много опасно заболяване и много бързо разпространяващо се, дори и по механичен начин. Лечение за него няма. Ваксина няма. Икономическите загуби са огромни. Единственото положително нещо е, че не е опасно за хората, но те са преносители на вируса“, уточни Танева, цитирана от БГНЕС.

Африканската чума влиза в Европа през 2014 г., а у нас за първи път е установено през 2018 г. В съседна Румъния например има над 1 100 огнища на болестта и умъртвени над 250 000 свине, което е довело до огромни икономически загуби за фермите.

„Единственият начин да опазим нашето индустриално и фамилно свиневъдство е да бъдем стриктни в изпълнението в превенцията“, категорична е Танева.

Следващия понеделник в земеделското министерство на среща са поканени областните управители от Северна България, експерти от БАБХ и директорите на горските предприятия, за да бъдат обсъждани необходимите мерки за справяне с болестта.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници