Жители на софийски села се срещат с АПИ, готвят блокада на Е-79

Жители на софийски села се срещат с АПИ, готвят блокада на Е-79
A A+ A++ A

Спешна среща на експерти на "Пътната агенция" и жители на софийски села ще се състои заради организацията на движението през Владая.

Жителите на селата Владая, Драгичево, Мърчаево, Рударци, Кладница и градовете Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница и Благоевград заплашват с мащабен протест, който ще блокира Е-79. Причината - от началото на юли Агенцията спира реверсивното движение, което всяка сутрин се извършва чрез поставяне на конуси, които осигуряват движението посока София в две ленти.

От АПИ организират срещата, за да не се стига до протестни действия и да се намери решение на проблема.

От Инициативен комитет Драгичево съобщават, че след множество разговори е била въведена реверсивна организация на движението в участъка Княжево - Владая от главен път Е-79 с идеята през това време да бъдат изготвени проектите за постоянна реверсивна организация на движението в пиковите часове, която да се контролира от светофарни уредби и подходяща пътна маркировка.

Дни преди приключване на тестовия период и далеч преди да са известни официалните резултати, безспорен факт е изключително удачната форма на организация на движението, която адресира подобряване на пропускателната способност на участъка от път Е-79 между кв. Княжево и с. Владая в посока София, посочва се в позицията им.

Според тях би било голяма грешка мярката да бъде изоставена и като аргумент посочват забелязаните положителни резултати:

Намаляване на времето за пътуване с минимум 20 минути в пиковите часове, като за периода между 7 и 8 часа сутринта намалението надхвърля 30 минути.
Намаляване на изразходеното гориво за автомобилите с 2 000 литра дневно в резултат на ускореното придвижване;
Намаляване на емисиите от вредни газове с минимум 30%;
Намаляване на шумовото замърсяване в района на участъка;
Подобряване безопасността на движението
Повишаване на работоспособността на гражданите вследствие по-бързото им придвижване до/по работа и обратно.

От Инициативния комитет посочват, че на 19 юни на среща в МРРБ са изложили проблемите по пътя София-Перник и са поискали временната реверсивна организация на движението да бъде продължена за още 6 месеца или до окончателното реализиране на проекта за постоянна система за реверсивно движение.Кметът на район "Витоша" Теодор Петков обаче се е противопоставил на идеята с аргумента, че е против реверсивното движение заради недоволството на жителите на Мала кория.

Резултатът е, че сега се противопоставят гражданите от Владая на онези от Княжево и в частност от Мала кория, посочва се в позицията.

По тази причина в неделя ще се проведе протест, който да блокира Е79. Демонстрацията ще продължи и през следващата седмица, когато вече няма да има реверсивно движение.

Протестите са с две искания - изграждане на постоянна система за реверсивна организация на движението и отваряне на северният изход на с. Драгичево посока София.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници