Глад за шивачки в Дупница

Глад за шивачки в Дупница
A A+ A++ A

Заради глад за шивачки масово дупнишки фирми подават заявления за наемане на работнички от Молдова. За целта има депозирани искания пред Бюрото по труда в града, съгласно Спогодба за регулиране на трудовата миграция между България и Молдова.

От своя страна работодателите ще осигурят на жените от Молдова безплатна квартира и храна и ще ги осигурява съгласно българското законодателство. “Възнаграждението на жените ще бъде в същия размер, както и на останалите. Определено се задава криза с работната ръка особено в тази сфера“, коментираха експертите.

Според данните от средата на този месец само в Дирекция „Бюро по труда“ – Кюстендил има обявени над 100 свободни работни места в шивашката промишленост. Сред търсените кадри са както жени, така и мъже, които да произвеждат обувки и дрехи. Общо 48 са търсените работници за машинни оператори, а други 20 недостигат в ушиването на дрехи, като има свободни позиции и за гладачи.

В същото време нивото на безработицата в Дупница е рекордно ниско - 5,7%. Квалифицирана работна ръка липсва и в сферата на строителството, машиностроенето и ресторантьорството.

„Вероятно недостигът на кадри се дължи на това, че голяма част от хората заминават през летните месеци на работа в чужбина или по морските курорти. Не са малко берачите на ягоди в Италия, други пък работят като спасители по Кипър. Масово младите през тази година търсят препитание по морето, където са примамени от доста по-високи заплати, с осигурена нощувка и храна“, коментират експерти от региона.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници