Сезонът на гроздето

Сезонът на гроздето
A A+ A++ A

Гроздето е една съкровищница от витамини и минерали. В гроздето се съдържат в сравнително голямо количество калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо, селен, манган, цинк, както и витамини А, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В9 (фолиева киселина), В5 (пантотенова киселина), В6, витамин С, Е и К. Но какво още крие този божествен плод?

Важна особеност на гроздето като плод е, че то е богато на глюкоза. От една страна, така гроздето е подходяща храна за децата, особено когато те не се хранят добре, а са в непрекъснато движение и изразходват много енергия. Може да се консумира и от хора с поднормено тегло, безапетитие, астения. От друга страна, поради високата си калорийна стойност то не е подходящо за деца и възрастни с наднормено тегло, захарен диабет.

Особено подходящо е гроздето да бъде застъпено в диетата на деца и възрастни след прекарано вирусно или бактериално заболяване, след лечение с антибиотици, при туберкулоза, астма, анемия. Гроздето има антиоксидантни и пикочогонни свойства – стимулира отделянето на урина, с което спомага за очистването на организма от токсините и вредните вещества на метаболизма, предотвратява образуването на камъни в бъбреците. Съдържащите се в гроздето целулоза и пектин подобряват перисталтиката на червата и спомагат за очистването им. Благодарение на тези свойства, на високата хранителна стойност и на високото съдържание на витамини гроздето има благоприятно действие върху оздравителния процес.

Консумирано с мляко и млечни продукти, гроздето често води до стомашно разтройство. Не се препоръчва грозде да се консумира при язва и колит.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници