Симеон Славчев: Столична община да си върне четири важни терена в Борисовата градина

Симеон Славчев: Столична община да си върне четири важни терена в Борисовата градина
A A+ A++ A

Инж. Симеон Славчев: Столична община да си върне четири важни терена в Борисовата градина „Планът на Борисовата градина във вида, в който е представен е добра основа и след необходимите корекции и в резултат на общественото обсъждане трябва да бъде незабавно приет, това заяви съпредседателя на „Политическа група 5” в Столичния общински съвет и председател на ПП МИР инж. Симеон Славчев по повод предстоящото финално обществено обсъждане на подробния устройствен план за най-големия парк в София.

Според инж. Славчев бламирането на плана и евентуално започване на нова процедура ще е в услуга на частните интереси, за които най-доброто е да няма цялостен план и да продължават да се откъсват парчета от парка за несвойствени дейности. Общинският съветник е категоричен, че Столична община трябва да предприеме действия да се придобият със статут на публична общинска собственост четири важни за Борисовата градина терена. В тази връзка той е направил четири конкретни предложения.

На първо място инж. Симеон Славчев предлага теренът на бившия стадион „Дружба“ (защото съоръжението „Дружба“ няма нищо общо със стадиона „Юнак“, който е бил съборен 1949 г. и е построена ледената пързалка) да стане от частна държавна собственост (сега апортирана в частно държавно дружество) в публична общинска. Според инж. Славчев това е зоната на втория по важност вход към Борисовата градина и следва да се реализира идеята да се приобщи към парка. „Мястото е подходящо за изграждането на уникална зелена площ и летен амфитеатър с приблизително 1 500 места, където да се провеждат културни и масови мероприятия, както на голямата поляна в Южния парк”, посочи още инж. Славчев . На второ място съпредседателя на „Политическа група 5” в Столичния общински съвет предлага теренът на бившата гара „Пионер“, собственост на НКЖИ и която отдавна е с отпаднал статут на гара, да се придобие със статут на публична общинска собственост. Инж. Симеон Славчев предлага мястото на бившата гара „Пионер“ да се развие като спортен център с много тенис кортове и футболни игрища.

„Такава дейност е присъща на парка, за разлика от настоящето състояние на складиране и продажба на строителни материали, които освен че привличат паразитно автомобилно движение, но и замърсяват въздуха с прах и фини прахови частици”, категоричен е общинския съветник. Инж. Славчев предлага също така теренът на бившата база на озеленяване, който по неведоми пътища е станал собственост на „Лев корпорация“ на пазарен принцип да се придобие от Столична община и там да се възстанови поддържащата база за озеленяване на парка. „В цялостния си размер съгласно плана, той ще има нужда от сериозна база и поддържаща техника. На този терен би могло да се разположи и конната база с манеж”, допълни още председателят на ПП МИР инж.

Симеон Славчев. Четвърто предложение на общинския съветник е терените на автокъща „Капитолия“ и „Веселото село“ да се извадят от капитала на „Софийски имоти“ и да се актуват за публична общинска собственост, за да могат да се присъединят към зелената система на парка. Инж. Симеон Славчев счита, че предложението за възстановяването на ресторант „Тенекиите” и на Климатичното училище е грешка и трябва да отпаднат от плана. „Такова зелено училище може да бъде настанено в т.н. „Лятна общинска резиденция“ срещу Ловния парк, която е оставена недовършена вече повече от 20 години”, каза още инж. Симеон Славчев.

Освен това той предлага към Плана за Борисовата градина да бъде включен и теренът на София ленд, който е бил в конкурсния проект, а към момента поради незнайно какви причини не присъства в него. Инж. Славчев предлага теренът на София ленд изрично да се заложи като място за атракции. „София и най-вече децата имат нужда от място за забавления и за това място трябва да бъде възстановено като увеселителен парк”, беше категоричен председателят на ПП МИР инж. Симеон Славчев.

След последното обществено обсъждане на 26 юни, когато ще се коментират всички изразени становища и възражения по проекта, те ще бъдат изпратени в обобщен вид на проектантите в НАГ и на ресорните комисии към Столичния общински съвет, за да се прецени кои от тях да бъдат включени в проекта. Накрая коригираният проект за ПУП на Борисовата градина ще бъде подложен на гласуване в общинския съвет. Ако бъде приет, той ще има силата на действащ закон за управление и стопанисване на най-големия парк на София.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници