В Стара Загора правят нов приют за 200 кучета

В Стара Загора правят нов приют за 200 кучета
A A+ A++ A

Нов приют за безстопанствени кучета с капацитет за до 200 животни ще бъде изграден в околностите на Стара Загора, като за целта общината предвижда да инвестира 66 000 лв.

Вече е избран теренът – в землището на близкото село Могила, където преди години е бил създаден пазар за животни, който от много време не  функционира.

Идеята е там да се прехвърли досегашната дейност на приюта, който е в околностите на квартал „Зора“ и теренът му е в непосредствена близост до новата индустриална зона „Загоре“.

Вече е обявена обществена поръчка за проектиране и изграждане на базата, а срокът за въвеждането й в експлоатация е 170 дни.

Първият приют е създаден през 2004 година с капацитет от 50 животни, който е крайно недостатъчен, споделя кметът на Стара Загора Живко Тодоров пред общинските съветници, които в края на месеца ще трябва да вземат решение за вътрешно бюджетните промени.

Съгласно Програмата за овладяване на популацията и разпоредбите на Закона за защита на животните, безстопанствените кучета се залавят от екипа на приюта, обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс, кастрират се, маркират се и след необходимия възстановителен период се връщат по местата, на които са заловени.

Избраният терен за новия приют за кучета е върху площ от 13,6 дка. Там има съществува няколко едноетажни сгради с обща застроена площ от близо 1 100 кв м, осигурено е водоподаване и електричество, има и удобен път. Новият приют ще се изгражда на два етапа: първоначално за 50, а в последствие за още до 150 животни.

Годишно община Стара Загора планира около 100 000 лв за дейността на приюта.

521 кучета, основно кутрета са били осиновени през 2017 и 2018 година а 353 са подложени на кастрация преди да бъдат върнати обратно в близост на местата, където са хванати.

Минимален е броят на расовите екземпляри, които стигат до приюта, , най-често там се карат болни, налазени от кърлежи и други паразити, които са били забелязани в близост до учебни заведение .

Седмично на горещия телефон се получават между 10 и 20 сигнала за безпризорно скитащи кучета по улиците на града и околните села. Единични са случаите на нападнати и ухапани жители, като в повечето нападението е от страна на домашни любимци, пуснати без повод от стопаните си. Последният сигнал е от неделя, когато 50-годишен обитател на апартамент в квартал „Зора“ е бил задържан след сигнал от съседи за стрелба от терасата срещу бездомно куче на улицата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници